SZÉNÁSSY CSABA INTERJÚ

SZEKÉR BALÁZS

Az interjú alanyom Szénássy Csaba, design‑ kultúra alapszakos hallgató, aki gyakornok a Várfok galériában. Kérdéseimmel azt akartam kideríteni, hogy hogyan látja egy alapszakos hallgató az egyetemet. Emellett a közös kollaboráció igényéről is igyekeztem kikérni Csaba véleményét. További kérdéseim a galériában töltött munkájára tér ki, milyen élményei voltak ezzel kapcsolatban, illetve, hogyan talált rá a gyakornoki állására. Csaba később azt is elmondja, hogyan látja, mik a kilátásai egy hallgatónak az egyetem elvégzése után.

Milyen jellegű projektek keretei között dolgoznál együtt másokkal?

Ez elengedhetetlen! Mindig jó betekintést nyerni más szakok munkáiba, így amellett, hogy kölcsönösen tanulhatunk egymástól, a különféle megközelítések könnyebbé tehetik az adott termék, szolgálatás tervezését, kivitelezését. Mivel dizájnelméletet tanulok, így vonzóak számomra az egyszerű, hétköznapi tárgyak, pontosabban azok még jobbá tétele, használatuk egyszerűsítése.

Hatékony lenne-e az együttműködés más szakokkal, vagy karokkal? Tudnál-e ebből szakmailag profitálni az egyetem után?

Az eddigi tapasztalataim alapján, az egyetemen levő hallgatók és oktatók rendkívül nyitottak és kíváncsiak, ami nagyban hozzá tud járulni egy-egy projekt sikeréhez. Minél több szak képviseli magát egy adott együttműködés keretein belül, az annál színesebbé, sokoldalúbbá válik, ráadásul a különféle szempontok megközelítések, mindig is hatékonyak voltak és lesznek. Az itt és így szerzett tapasztalatok pedig szinte biztosan felhasználhatók lesznek, akár egyszerre több területen is.

Tanulmányaidból mit tartasz a legfontosabbnak?

A dizájn behatóbb megismerését! Számomra nagyon fontos volt az, hogy belelássak egyegy tervező, vagy vállalat fejébe, filozófiájába. Ez teljes mértékben meg is valósult, ugyanis az elméleti oktatás egyik előnye, a dizájn mögött meghúzódó gondolatok miértje, azok megismerése. Ha úgy tetszik, ez egyfajta betekintés a színfalak mögé, ami által sokkal inkább megérthető egy termék végső formája, vagy célja.

Mik tartoznak az érdeklődési körödbe?

A dizájn mellett a politika és a különböző társadalmunkat, illetve a környezetünket érintő problémák azok, amik a leginkább foglalkoztatnak. Utóbbira a dizájn ma már rengeteg okos és működőképes megoldást kínál, azonban azt látom, hogy a világ túl lassan fordul ezek felé (erre jó példa akár, az elektromos autózás is) Ezek a dolgok olyan mértékben vesznek körül bennünket, hogy már nem engedhető meg az a luxus, hogy ne foglalkozzunk velük

Szakterülethez kapcsolódik a munkád?

Jelentkeztem egy már elvileg lejárt határidejű online álláshirdetésre, mindent vagy semmit alapon. Jól tettem! Mivel pár nap múlva már egy nagymúltú kortárs galériának forgatagában találtam magam. Miután pedig megkaptam a kellő “kiképzést” a feladatkör rendkívül széles spektrumon mozog, a műalkotások csomagolásán át, egy kiállítás megrendezésén keresztül, egészen a vendégek fogadásáig. Sokkoló volt látni és tapasztalni, hogy mennyi munka van a galéria egy-egy projektjében, még a hétköznapinak tűnő feladatokban is. Leginkább az új kiállítások megszervezése volt az, ami megkívánta a magas fokú koncentrációt és ott dolgozók professzionalitását és tapasztalatát is a leginkább igénybe vette. Összességében hihetetlenül jó érzés mindennek a részesévé válni.

Milyen pozitív vagy negatív élményeid voltak a munka kezdetén?

Már az első naptól kezdve megértettem, hogy fel kell venni egy bizonyos ritmust, alkalmazkodni kell. Ebben és minden másban is a segítségemre voltak a már hoszszú ideje ott dolgozók, úgy, mint Kovács Kriszta a Várfok Galéria művészeti vezetője, Dillmann Vanda galéria menedzser és Koczkás Marcella művészeti asszisztens, így kizárólag pozitív tapasztalatokról tudok beszámolni. Kezdeti nehézségek leginkább a betanítási folyamatok alatt értek, amikor egyszerre sok információt kellett feldolgozni és lehetőleg elraktározni is, ez azonban, ahogyan az lenni szokott idővel teljesen megszűnt, ahogy egyre inkább beleszoktam a különböző helyzetekbe.

Mennyit tudsz profitálni az egyetemen szerzett tudásodból?

Szinte állandóan látogatom Budapest különböző dizájn és bútorboltjait, gyakran beszélgetünk az ott dolgozókkal, így viszonylag hamar tudatosult bennem, hogy a jövőben ezek valamelyikében szeretnék majd dolgozni. Az olykor hosszúra nyúló beszélgetések alatt egyértelművé vált az, hogy a szakmában levők, mennyire értékelik azt a tudást, amit az elméleti oktatás során sikerült elsajátítanom. Ez mindenképp pozitív élmény és rendkívül motiváló, ha a jövőmre gondolok.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük