ÍRÓK KÖLTŐK PORTRÉ SOROZAT ÉS REPREZENTÁCIÓJA

DINNYÉS ATTILA

VETLÉNYI
ZSOLT

Festő, grafikus 1967-ben született Kaposváron, mestereinek Károlyi Zsigmondotés Birkás Ákost tekinti. Számos más művészeti ágban is otthonosan mozog. Színházi díszleteket, jelmezeket és zenekarok színpadi látványát is megalkotja. Zenéhez, novellákhoz, versekhez videó installációkat készít, filmeket forgat, főként S8–as technikával. Vizuális művész, tetemes audió lenyomattal, hiszen évek óta zenél is hivatásos zenészekkel. Alkotásaiban, médiumaiban, eszközeiben a jelenre reflektál, spektrumát flexibilisen, alkalmazott művészként tudja teljes mértékben prezentálni.

„Volt szerencsém több ízben nagy kerttel
rendelkező házban lakni, így gyümölcsfákat
és konyhanövényeket ápolni. Bölcsen úgy
döntöttem, hogy a kertépítés helyett áttérek
a kertművelésre. Míg a kertet műveltem
tőlem telhető hűséggel, azt tapasztaltam,
valójában a kert művel engem.”

A Klauzál Hollywood sorozatán és a köldökportrékon alapuló, budapesti popkulturális szocio-festészeti projectjének sikerét alapul véve a karanténidőszakban nem nagyobb képet, hanem kis noteszrajzokat hozott létre, kortárs írók, költők képeit.

https://www.behance.net/zsoltvetlenyi/

Magyar Írók, költők project

Maga a terv kortárs írókat és a közéletet hozza közelebb egy frissen, élesen, de mégis Vetlényi-módon rajzolva, adott esetben filctollal, néha kegyetlen gyermeki őszinteséggel de a klasszikus látásmódot és megjelenítést használva.

Kurátori munka

Ennek az elhelyezése és láttatása – egy modern és könnyen befogadható, puritán látvány, egy sorozat létrehozása egy olyan közeg számára,, amely kocsmába, könyvesboltba, kiállításra, koncertre, színházba jár, de az életet is éli és nem az embereket, ismerős írókat, költőket szereti meglátni emberközelibb módon ábrázolva.

Fontos ezért a kialakítás, tervezünk egyszerű papírnyomatot, amit az Írók boltjában fognak árusítani, itt volt már kiállítva közös könyvünk (a Kiscsillag zenekar új albumának égisze alatt létrejött Tompa Kések könyv, amelyet Lovasi András története alapján Zsolttal közösen készítettünk Zsolt rajzaiból), a helyszín nagyon támogatja Zsoltot, és a helyhez közeli Kiadó kocsma, amelyben személyes dedikálás és Zsolt kiállítása is volt már, szintúgy ideiglenes ellátóhellyé válik majd, valamint a Kisüzem kocsma is elosztóközponttá alakul majd, ahol Zsolt koncertjei és kiállításai szintúgy előfordulnak. Alapvetően tehát a kapcsolati tőkét és az ismertséget használjuk első körben reklámként, valamint természetesen social mediát is (de csak csak személyes alapon), mert úgy vettük észre a megelőző próbanyomatok bemutatásakor, hogy a közeg sokkal befogadóbb a helyszínen személyesen megismert és undeground különlegességként bemutatott művészi termékre. Az olcsóbb papír nyomatokon túl exkluzív kialakítású anyagot is terveztünk, ezekből már készültek próbanyomatok, és sikeresen el is keltek ismerősök között. Ezek 35cm x 35cm méretű, kézzel merített papírra készült nyomatok a Vincze papírmalom közreműködésével, amelyeket egyesével, illetve kötetben is meg lehet venni. A papírmalom tulajdonosa évtizedek óta jóbarátja Zsoltnak közös projectek révén, így az ő támogatására mindig számíthatunk, rendkívül várta már a lehetőséget a Zsolttal való közös munkára, ő készíti egyébként Dr. Máriás és más kortárs költők nyomatait is.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük