Kötelező! január 29. – február 5.

Heti KÖTELEZŐ: Reflex rutin rítus ritmus, Vékony Dorottya, NeighbourART, Iparterv 50+, A fotográfia anatómiája kiállítása és BIDF – Budapest International Documentary Festival.

Reflex rutin rítus ritmus
Csoportos kiállítás, a METU integrált művészeti képzés (Budapesti Metropolitan Lab) hallgatóinak kutatása és csoportos kiállítási eseménye
Léteznek-e tárgyak, amelyek elveszítik az emlékezetüket?
Van-e lehetőség az emlékezet visszanyerésére?
Más, ha egy tárgy az otthoni kamrapolcon, vagy egy múzeumi raktárban várja a felmentő sereget?
Mi a szerepe egy muzeológusnak ebben a munkában?
Milyen szerepe lehet egy kívülállónak?
Van-e egyáltalán kívülállás?
Segítenek-e a munkában a színek, a hangok, a formák és a funkciók?
Miképp ötvözhető a kutatásban a hétköznapi tudás és a fikció?

MIKOR: : január 29. kedd 19.00 óra (megnyitó és záró esemény), a kiállítás nyitva tartása: január 29. 14.00-23.00
HOL: Hidegszoba Stúdió, 1072 Budapest, Dob u. 24.

Vékony Dorottya – Átlagos eltérés / Average Deviation
„Egész nemzedékek dolgoztak az emberi kiszolgáltatottság megteremtésén, azon, hogy az ember egyszerre legyen kiszolgáltatott alany és téma, tárgy.” Michael Foucault − A szexualitás története I. – A tudás akarása
Jelen kiállítás egyszerre kívánja a nézőt megfigyelővé és megfigyeltté tenni. Az egymás megfigyelése utáni vágy, a mások életébe való betekintés azt a normarendszert feltételezi, amik alapján meghatározzuk magunkat másokhoz képest. Meg akarunk győződni róla, hogy hasonló problémákkal küzdünk, különbek vagyunk másoknál vagy éppen érünk annyit mint ők. Tehát az átlagtól csak átlagosan térünk el.
A kiállítás kisebb egységekre bontható, ahol az egyes terekben elhelyezett munkák más-más aspektusból vizsgálják, hogyan tudjuk testünket a lehető legtárgyilagosabban leírni, az intimitás teljes hiányában reprezentálni. Azt vizsgálja ezekben az anti-intimnek nevezhető állapotokban, hogy a tényleges fizikális kiterjedésünk mennyi finom és bonyolult kapcsolatot alakít ki környezetünkkel, illetve a társadalmi elvárások hogyan alakítják külsőnket. A testtel kapcsolatos személyes történetek, kritikai megfigyelések ugyanúgy helyet kapnak a kiállításon, mint az egészen absztrakt tárgyak, egybefonódott szoborszerű testek.

MIKOR: február 10-ig
HOL: aqb Project Space, 1222 Budapest,  Nagytétényi út 48-50.

Forrás: aqb Project Space

NeighbourART kiállítás 2019
A NeighbourART blogot Lili Farkas-Zentai elsősorban azért alapította, hogy a „vendégül látott” tehetségeket összefogja, hogy ők egyfajta közösséget hozzanak létre, ahol értékes eszmecserék, akár társulások jöhessenek létre. A blogon ma már több mint 200 interjú jelent meg magyarul és angolul is.
Az idei NeighbourART kiállítás képeit – az eddigiektől eltérően – a blog 5 éves fennállása óta bemutatott összes művész munkáiból válogatta ki nagy gonddal a Dobossy Aukciósházat alapító Nora Kovats és David Kovats. A tárlaton több mint 20 művész alkotásával ismerkedhettek meg.
Az idei kiállítók: Zsófi Barabás, Szilvia Bolla, Mátyás Czanik, Balázs Csizik, Ferenc Forrai, Aniko Herbert, Judit Horváth Lóczi, Keresztesi Botond, Reka Koti, Lehel Kovacs, Dani Labrosse, Lilla Liszkay, Máté Mile, Lilla Pajer, Milán Rácmolnár, Balázs Solti, Éva Szakál, Zsófia Szemző, Szigeti G Csongor, Zsolt Vidak, András Vizi
21:00-tól a dán Simone Ahà szettjére bulizhattok. Simon a The Studios mellett gyakori vendég a Le Mellotron, Heartbeats.dk és Berlin Community rádióknál is.

MIKOR: február 1-ig
HOL: The Studios, 1064 Budapest, Vörösmarty utca 38.

Forrás: Neighbour Art

Kiállításmegnyitó | Iparterv 50+
Ötven éve került megrendezésre az Iparterv I. (1968) és Iparterv II. (1969) kiállítás, amely kánonteremtő fogalommá válva egy egész művészgeneráció névadójaként vonult be a hazai művészettörténetbe.
Az IPARTERV 50+ című csoportos tárlat az egykori „Ipartervesek” legújabb munkáiból, ill. a lezárt életművek legutóbbi szakaszából nyújt válogatást. Emellett pedig a kortárs reflexiók számára is megnyitjuk a teret, olyan alkotásokat bemutatva, amelyek az Iparterven szereplő alkotók egyes műveire reflektálnak.

MIKOR: január 31. 18 óra
HOL: Ludwig Múzeum, 1095 Budapest, Komor Marcell u. 1.

Forrás: Ludwig Múzeum

A fotográfia anatómiája – kiállításmegnyitó
A médium és a fotografikus kép szerkezetén alapuló kiállítás.
A tárlat célja, hogy az ábrázolás tárgyától elvonatkoztatva is gondolkodjunk a technikai képről. A szelekció – ahogy a címben is szerepel – a fotográfia anatómiájába enged betekintést nyerni, körüljárva a médium alapvető attribútumait. A fotográfiát használó művészek is foglalkoznak a médium tulajdonságaival, keresik annak határait, ahogy a hagyományos művészeti ágakban alkotók. A fényképészet ahhoz hasonló átalakulás folyamatában van, mint annak megjelenésekor a festészet és a grafika, így azt gondolom nincs aktuálisabb téma, mint kritikai vizsgálat alá vetni azt az eszköztárat, melyet használunk. A kiállításon a fényképészeti eszközökre támaszkodó vagy a szűken vett fotográfiai képalkotással szakító alkotásokat egyaránt láthatunk. Mindazonáltal a tárlaton nagyobb hangsúlyt kap a printingszintaxis mint a kameraszintaxis (az előbbi kifejezés a kidolgozás metódusaira, az utóbbi a felvételkészítés mikéntjére utal). Ez egyrészt az alkotói szemléletemre és érdeklődésemre is visszavezethető, másrészt ezekben a munkákban valahogy mélyebbre, kezdetibb kérdésekre és nem csak kizárólag az optikai képalkotásra, hanem általában a fotoszenzitív anyagok működésére és így a fény leképezésének alapjaiba is betekinthetünk.

MIKOR: február 2. 18.00 óra
HOL: Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum, Esterházy-palota, 9021 Győr, Király u. 17.

Forrás: Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum

BIDF – Budapest International Documentary Festival
A világ legfrissebb nemzetközi sikereket elért, egészestés, kreatív dokumentumfilmjeinek magyarországi versenye, fóruma és bemutatója, idén 5. alkalommal kerül megrendezésre Budapesten.
A világ közel 30 országából több, mint 40 különleges, fesztiváldíjas, Magyarországon először vetített alkotást hozunk el a valódi történetek, a dokumentumfilmek, a filmek és filmfesztiválok kedvelőinek és az emberi sorsok, problémák és a társadalmi kérdések iránt nyitott nézőknek.
Minden film alkotóját meghívjuk, vendégül látjuk, ahogy a közönséget is: minden film vetítése után a közönség találkozhat az alkotókkal, így a közönség fesztivál közösségé válik az élmények egyszerre személyes és közös átélése és átbeszélése révén.

MIKOR: január 28. – február 3.
HOL: Cinema City Aréna, 1087 Budapest, Kerepesi út 9.

Forrás: BIDF

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.