Kötelező – november 8-14.

Nagyon sok jó, már zajló eseményre bukkantunk, így kivételesen olyan programokat gyűjtöttünk ajánlónkba, amelyek már mind elkezdődtek a napokban. Segítünk, hogy még el tudd csípni például a Fotóhonapot, a Verzió filmfesztivált vagy a Gallery by Nightot.

Fotóhónap 2018
A biennálé jelleggel megrendezett Fotóhónap fesztivál nemcsak kiállítási programjában, hanem szerkezetében is kísérletező, követve a nemzetközi trendeket. 2018-ban a világ rangos kortárs művészeti eseményei az együttműködési gyakorlatokra, különösen a kurátori kollaborációra helyezik a hangsúlyt, amikor több alkotó-szakember felkérésével alakítják ki a fesztivál tematikáját. A Fotóhónap2018 kurátorai a maguk aspektusából gondolkodnak a fotó alapú művészet jelenéről és jövőjéről, miközben kölcsönösen alakítják, reflektálják egymás munkáját.

MIKOR/HOL/MI: https://www.facebook.com/pg/fotohonap.hu/events/

Forrás: Fotóhónap2018

Verzió 15 Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál
Milyen mértékben tudjuk elkülöníteni a tényeket a véleményektől egy olyan audiovizuális világban, ahol, amit látunk csupán látszat? Hogyan értelmezhetjük a múltat és a jelent képek segítségével? Milyen referenciapontokat használjunk a dolgok józan megítéléséhez? Hogy fordítsuk át a mások megfigyeléséből származó voyeur élvezetet építő erejű párbeszéddé? Programunk filmjei és a köréjük szervezett beszélgetések ezekre a kérdésekre keresik a választ, és szembesítik a nézőt azzal, hányféle módon lehet a mozivásznon megragadni a valóságot.

MIKOR: november 11-ig
HOL: http://www.verzio.org/hu/2018/helyszinek

Watamani, a hazám – forrás: Verzió 15

Alternatív plakátkiállítás a Verzió 15 filmjeihez
A Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál és a Budapesti Metropolitan Egyetem együttműködésének részeként a METU tervezőgrafika mesterszakos diákjai a fesztiválprogramban szereplő, általuk választott filmekre reflektálva plakátokat készítettek, melyeket egy kiállítás keretén belül a Vöröskereszt által működtetett Empathy Cafe & Bistroban mutatunk be.

MIKOR: november 19-ig
HOL: Empathy Cafe & Bistro, 1051 Budapest, Arany János utca 31.

METU Fashion
Idén ősszel kezdődött kiállítássorozatunk újabb állomásához érkeztünk. A november eleji tárlat illeszkedik abba az eseménysorba, amelyet szeptemberben indítottunk a Laborban, vagyis olyan kiállításokkal jelentkezünk, amelyek korábban még nem voltak a METU-n. Önállóan most először mutatkozott be a textiltervezés, a formatervezés és most a divat területe. Célunk, hogy a divat területét, vagyis a METU-n elérhető azon szakokat egyben mutassuk be, amelyeken divathoz kapcsolódó tervező- és alkotómunka folyik.

MIKOR: november 10-ig
HOL: Labor, 1053 Budapest, Képíró u. 6.

Gallery by Night 2018
Az idei Gallery by Night felvetése az volt, hogy a 60. évforduló ürügyén, a Stúdió több mint 600 műtárgyból álló gyűjteményét hozza helyzetbe. A Stúdió Galéria terében őrzött gyűjtemény törzsanyaga legnagyobb részt hetvenes-nyolcvanas években készült alkotásokból áll. A kilencvenes évektől a gyűjtemény a szervezeti átalakulás (a Művészeti Alaptól való függetlenedés) miatt az előző évtizedek mintájára nem gyarapodott már, azonban mégis található néhány tucat munka ebből az évtizedből, és a kétezres évek utánról is – nagyrészt felajánlásoknak köszönhetően. Nem csak a Stúdió 60. születésnapja, hanem a gyűjteménykezelés némileg tisztázatlan jelene (és jövője) is apropót ad arra, hogy a Stúdió örökségének ezt a meghatározó szeletét helyezze fókuszba.

MIKOR: november 16-ig
HOL: FKSE, 1077 Budapest, Rottenbiller utca 35.

Forrás: FKSE

The Big Data Gaze – Puskás Marcell Kiállítása
A kiállításon a male gaze, a female gaze, valamint a digitális korban megjelent “online gaze” kapcsolatára keresem a választ. Létezik egyáltalán digitális önazonosítás? Hogyan tudom láttatni magam a digitális térben? Mit lássanak rólam, és engem vajon kinek a tekintetével néznek? Létezik egy applikációnak, vagy egy algoritmusnak tekintete? Hogyan tudom bemutatni magam egy emoticon, vagy néhány szó segítségével? A digitális platform, vagy applikáció előre predesztinálja, hogy kinek lássanak?

MIKOR: november 13-ig
HOL: FISE Galéria, 1054 Budapest, Kálmán Imre u. 16.

Forrás: FISE

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.