KÖTELEZŐ! – május 31. – június 6.

Aktuális kulturális menü ajánlatunk: ételekről a galériában, filmek az ellenkultúráról, performanszfesztivál, tárlatvezetés, akadálymentes divat és szövött rendszerek találkozása. Érdemes szemezgetni.

Santopalato – Stúdió Galéria/megnyitó
Az étel elemi igény, az élethez szükséges minimum. Eszünk hétköznap és ünnepnap; az étel mindennapi és kitüntetett rituáléink dramaturgiai funkcióval bíró alanya, vallási és világi alkalmak főszereplője. Összetett szimbólumrendszer és metafora.
A két helyszínen megvalósuló kiállítás Stúdió Galériában látható részében elsősorban az étel és az étkezés ökológiai vonatkozásai kerülnek előtérbe, míg a Koreai Kulturális Központ kiállítóterében az élelem kulturális identitáshoz kapcsolódó jelentései lesznek terítéken.

MIKOR: május 31. 19 óra
HOL: Stúdió Galéria, 1077 Budapest, Rottenbiller u. 35.

Forrás: FKSE

Tárlatvezetés / Sugár János: A tűzön kell gondolkodni
Beke László tart tárlatvezetést Sugár János: A tűzön kell gondolkodni c. kiállításán.

MIKOR: május 31. 18 óra
HOL: Kisterem, 1053 Budapest, Képíró utca 5.

Forrás: Kisterem

COURAGE-Parevo Nemzetközi Dokumentumfilm-fesztivál
A COURAGE-PAREVO Nemzetközi Dokumentumfilm-fesztivál filmjei az egykori szocialista országok ellenkultúrájáról szólnak. Történetek elhallgattatott művészekről és hétköznapi emberek életéről, szamizdat és cenzúra, budapesti punkok, Chuck Norris román női hangon, falra festett törpék Lengyelországban és a ’68-as generáció. Azok a régi történetek, amelyekről nem szoktunk beszélni. Azok, amelyek nemcsak egy generáció, hanem fél Európa életét megváltoztatták.
A belépés ingyenes. Minden filmet eredeti nyelven, angol felirattal látható..

MIKOR: június 1-2.
HOL: Premier Kultcafé, 1085 Budapest, Üllői út 2-4.

Forrás: Premier Kultcafé

Crisis What Crisis Performanszfesztivál
A performanszfesztivál a legkülönbözőbb területekről köt össze alkotókat a médiaművészektől a gerilla kertészeken, dramaturgokon és építészeken át a kortárs táncosokig, hogy performatív események formájában a saját eszköztárukkal dolgozzák fel a válság-elbeszélések mechanizmusait, a válságkezelés sajátos stratégiáit, a szűkösség és kényszer szülte megoldások és attitűdök visszatérő alakzatait. A performatív eseményeket az elméleti keretet biztosító előadások és workshopok egészítik ki, szintén széles körből invitált szakértőkkel és alkotókkal. A folyamatos, párhuzamosan futó programok állandó és sodródó jelenlétre, diskurzusra és bevonódásra ösztönöznek, összességében kaleidoszkóp-jellegű képet adva a korszellemet meghatározó válság-képzetekről.

A Magyar Képzőművészeti Egyetem Képzőművészet-elmélet alapszakos hallgatóinak diplomaprojektje.

MIKOR: június 2. 16-22 óra
HOL: Patyolat – Próbaüzem, 1082 Budapest, Baross utca 85.

Forrás: MKE

Tárlatvezetés Déri Miklós NYOLC │ ACHT című kiállításán
Németh Gábor író tárlatvezetése Déri Miklós NYOLC │ ACHT című kiállításán.
Déri Miklós (sz. 1964) fotóriporterként kezdte pályafutását. Fotográfusként mindenekelőtt az emberek és az életük színterét alkotó környezet megörökítésére és dokumentálására törekszik. “Portrék” című sorozatában (2014) az 1990-es évek alternatív szubkultúrájának alakjait mutatja be, a “Roma test” (2015) képein pedig közismert roma művészek és értelmiségiek sztereotip és valós portréi láthatók.
A budapesti Goethe Intézetben kiállított, 2017-ben készült két sorozata a 8. kerületi Rákóczi téri vásárcsarnok és környéke hétköznapjaival foglalkozik.
Déri Miklós számos hazai és nemzetközi kiállításon vett részt, munkásságát 2016-ban André Kertész Nagydíjjal jutalmazták.

MIKOR: június 4. 18 óra
HOL: Goethe Intézet, 1092 Budapest, Ráday u. 58.

Forrás: Goethe Intézet

Normcore – Akadálymentes divat
Egy küzdelem a ruhavásárlás? Te vagy az, akinek mindig túl hosszú a nadrág szára, szűk mellben az ing, nem fér be a lábfeje a cipőbe, feszül a hátán a ruha? Ezek szerint a te tested nem normális?
Bármilyen átmeneti, vagy időskori fizikai állapotváltozás megnehezítheti azokat a mindennapi dolgokat, melyek addig magától értetődőek voltak. Most pedig képzeld el, hogy ezek az akadályok nem időlegesek. Minden egyes nap meg kell küzdened velük. Ezek a nehézséget okozó helyzetek legtöbbször a minket körülvevő tervezett környezetből adódnak, tehát emberi döntések eredményei.
Egy ilyen felelős döntés többek között a divattervezés is. A ruha ugyanis testünk meghosszabbítása, mely képes arra, hogy egyedi igényeinkre, ízlésünkre, alkatunkra, személyiségünkre reagáljon.

MIKOR: június 4. 18 óra
HOL: ALLEE Bevásárlóközpont, aula

Forrás: MOME Transfer Lab

Időzítés – Papp Anett és Zachar Viktória kiállítása
A két textilművész a szövött rendszerek komplexitásával foglalkozik. Viktória moduláris szőnyeg kollekciója újrahasznosított gyapjúfilc. A Moly sorozat inspirációját a különböző molylepkék szárnyainak felépítésének, formáinak vizsgálata adja. A természetből származó formai kialakítások a kötött anyagok szerkezetével kombinálódik, mely során egy sorosan összekapcsolható struktúra jött létre.
Anett munkái növényi alapúak, a természeti erők és a tudatos emberi erők mezsgyéjét tapogatják. A kérdés az, milyen mértékben közelíthetők egymáshoz világunk organikus és absztrakt rendszerei. A két elem látszólagos ellentétként van jelen, annak szerveződő, szövedékszerű egységei adaptálódnak a szövés fogalmába.

MIKOR: június 5. 19 óra
HOL: FISE, 1054 Budapest, Kálmán Imre utca 16.

Forrás: FISE

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.