KÖTELEZŐ! május 3-9.

Indul a fesztiválszezon! Kiállításmegnyitók mellett a városimádók számára KÖTELEZŐ! a Budapest 100, a film szerelmeseit a NY Portuguese Short Film Festival és a Slow Film Fesztivál várja, a képzőművészet rajongói pedig a Küszöb Fesztivál programjai között böngészhetnek.

Charismatic Ordinariness
Új média-alapú feminista perspektivák Magyarországon
Kiállító művészek: Nadja ANDRASEV, Ágnes EPERJESI, Andi GÁLDI VINKÓ, Kati GLASER, Luca GŐBÖLYÖS, Réka LŐRINCZ, Tímea PIROTH, Fanni SZILÁGYI, Luca TÓTH, Dorottya VÉKONY, Ágnes VEREBICS, ZINA
Kurátor: Kata OLTAI

MIKOR: május 3-17.
HOL: CEU, 1051, Budapest, Nádor u. 15, Lower Foyer

Forrás: CEU

Kovács Lilla Blanka: Műanyagba zárt önbizalom // BRFK galéria
A BRFK következő anyagában Kovács Lilla Blanka ortopéd műszerész képei láthatóak. A fotók a szilikon testrészek gyártása közben készültek. Ezek a tárgyak fontos passzív gyógyászati segédeszközök. A felhasználóik számára például kilenc ujj, vagy egy leszakadt ujjperec nem csak esztétikai, hanem mentálhigiénés kérdés is. Viselésük segíti őket a társadalomba való visszailleszkedésben, a testi önképzavar enyhítésében és a paranoia, “mindenki azt nézi, amim nincs” érzés leküzdésében.
Ez az orvosi szobrászat, akkor sikeres, ha láthatatlan, senkinek fel sem tűnik, az idealizált valóság és a megtévesztés közt félúton.

MIKOR: május 3. 16-20 óra
HOL: BRFK Galéria, 1084 Budapest, Víg utca 20.

Forrás: BRFK Galéria

Black Spot – Varga Dóra üvegművész kiállítása
Varga Dóra munkáinak visszatérő motívuma a különböző művészeti területek összekapcsolása és a folyamatszerűségek ábrázolása – legyen szó narratív ábrázolásról vagy éppen zenei motívumok megragadásáról. A környezetszennyezésre és természeti folyamatokra reflektáló Black Spot kiállítási anyag fókuszában a mozgóképek és szobrok kapcsolatának ábrázolása áll. Az üvegalkotásokhoz gyakran készülnek az egyes kompozíciók kiegészítéseként vagy dokumentációjaként videómunkák, melyek lehetővé teszik az alkotás időbeliségének rögzíthetőségét is. A kiterjesztett valóság dimenzióival, vetített képi és zenei elemekkel is felruházott üvegszobrok így multimédiás installációs elemekké alakulnak. / Kovács Andrea /

MIKOR: május 3. 18 óra
HOL: Museion No.1 Galéria, 1091 Budapest, Üllői út 3.

Forrás: Museion

Látszólagos horizont / Koroknai Zsolt kiállítása
„A kiállítás témakörében a performansz-remix és az asztrofizikai kérdések, modellezések kiterjesztésével foglalkozik. A Látszólagos Horizont túllépve a fény puszta reflexióján, a látás-értelmezésén, mi több az „információ létezésével” a dimenziók, szakrális-terek léptékével installálja a képzőművészeti terét, a műalkotás retorikáját.
A Látszólagos Horizont című munkám folytatólagos alkotói területeken halad előző műveimmel (Szinguláris rezonancia, Éteri hang…) ahol fizikai kérdéseket alkalmazok installációs közegben. A Látszólagos Horizont performansz-remix, témájában Chris Burden. Big Weel, 1979. (Extreme Measures, 2014.) installációját adaptáltam művemben, amelyben „túllépve az esztétikai ecsetvonásokon” a fény alapvető egységét, emberi metrikus jel-értelmezését modellezem művemben.”
A kiállítást megnyitja: Sőrés Zsolt

MIKOR: május 4. 18 óra
HOL: K.A.S. Galéria, 1114 Bp., Bartók Béla út 9.

Forrás: K.A.S. Galéria

Keresztesi Botond: LSD – Lex Selfie Drama
Keresztesi Botond a kelet-európai színtér posztdigitális festőnemzedékének legkiválóbb magyar képviselője, egy feltörekvő új festészeti gondolkodás úttörője, az Y generáció légpisztollyal hadakozó revolverhőse. Nemzedéktársaihoz hasonlóan digitális bennszülött, akit gyerekkora óta elektronikus kütyük vesznek körül. Festészeti kérdésfeltevései erre az alapvető tapasztalatra épülnek: a digitális és az analóg világ közötti határvonal elmosódott természetére, a valóság két külön szférájának folyamatos párbeszédére és keveredésére.

MIKOR: május 4. 19-22 óra
HOL: PP Center, 1033 Budapest, Szentendrei út 89-95.

Forrás: PP Center

New York Portuguese Short Film Festival in Budapest
The Arte Institute of New York and Camões Institute in Budapest are pleased to present another edition of the NY Portuguese Short Film Festival in Budapest. This year the Festival will bring us eleven short films by Portugal’s most promising filmmakers. All films will be screened in Portuguese with English subtitles.

MIKOR: május 4-5.
HOL: KINO, Budapest XIII., Szent István körút 16.

Forrás: KINO

8. Budapest100: Nyissunk a térre!
További információ, pontos helyszínek és programok: http://budapest100.hu

MIKOR: május 5-6.

Forrás: Budapest 100

Helyi Aktív Építészet – Wessellényi-Garay Andor tárlatvezetése
Az Arkt Stúdió kiállításba foglalt története számos ponton igazolja vagy épp cáfolja a közösségi összefogásba vetett hitünket és kétségeinket, olyan narratívákat közelítve egymáshoz, amelyek révén – kulturális kontextusba helyezve a történetet – mégiscsak azt a hitet kelti a látogatóban, hogy az üres terek megtölthetők, s az összefogás, ha nem is tökéletes, de eredményes lehet.
Az Arkt építészstúdió Aektivátorok című közösségi-építészeti projektje képviselte hazánkat a Velencei Építészeti Biennálén 2016-ban. A projektet azóta több helyen is bemutatták – a MODEM-beli kiállítás ugyanakkor a társművészetek és tudományok bevonásával és kísérőprogramjaival összegzésre és akár a kritikus szembenézésre is alkalmat ad.

MIKOR: május 5. 17 óra
HOL: MODEM, 4026 Debrecen, Baltazár Dezső tér 1.

Forrás: MODEM

Death, Poetry and Hope
George Pattison brit filozófus, elsősorban Kirkegaard és Heidegger munkásságát kutató professzor a modernitás művészetelméletéről beszél előadásában a Budapesti Metropolitan Egyetemen.
Az előadás nyelve angol.

MIKOR: május 7. 18-20 óra
HOL: METU Rózsa utcai campus, 1077 Budapest, Rózsa utca 4-6., A009 terem

Márián Gábor: Tabula Rasa (kiállítás megnyitó)
Fotografikus és grafikai kísérletek, amelyek a “tiszta lappal történő indulás” gondolatát járják körbe: vajon az emulzióban különféle behatásokra megjelenő absztrakt minták, az ezekre digitálisan vetített további motívumok mind az érzéki tapasztalások szülöttei? John Locke szerint elménk születéskor tiszta lap, amelybe az eszmék az érzékeinken keresztül, vagyis a tapasztalás útján kerülnek. E gondolathoz Leibniz tette hozzá, hogy az érzékek előtt legfeljebb elménk maga lehetett jelen. Valami kiindulópont mindenképpen jelen van, s annak adottságaitól függ az egyén további sorsa. Hasonlóképpen működik a Polaroid film fehér, érintetlen, de érzékeny felülete, amely a benne lévő vegyszerek minősége által determinált, ám valami mégis megjelenhet rajta fekete-fehéren vagy színesben; a motívum tőlünk, álmodóktól függ. Mennyi hiba (kémiai és fizikai egyaránt) befolyásolja, hogy egy adott képkocka működőképes lesz-e. Nem is minden álomkép tökéletes vagy akár csak használható.

MIKOR: május 9. 19 óra
HOL: Bor és kézműves üzlet, műhely, galéria, 1111 Budapest, Bartók Béla út 8.

Forrás: Márián Gábor

Slow Film Fesztivál
Idén 4. alkalommal kerül megrendezésre a Slow Film Fesztivál – diákfilmek és diákfilmesek nemzetközi találkozója. A fesztivált ebben az évben a Budapesti Metropolitan Egyetem Design- és művészetmenedzsment mesterképzése, a METU mozgóképes szakjai és az egri Eszterházy Károly Egyetem közösen szervezi.  A fesztivál fő helyszíne a felújított Uránia mozi Egerben. A három napos találkozón kisjátékfilm, dokumentumfilm, animáció és experimentális, egyperces filmek, valamint Erasmus szekció kategóriában versenyeznek a hallgatói előzsűri által kiválasztott rövidfilmek. Délelőttönként zenei és dramaturgiai műhelyek, esténként koncertek és izgalmas események várják az érdeklődőket.
További részletek, minden nap friss tartalom a slowfilmfestivalofficial oldalon.

MIKOR: május 9-11.
HOL: Cinema Agria és Uránia Mozi, 3300 Eger, Törvényház út 4.

Forrás: Slow Film Fesztivál

Küszöb Fesztivál
A Küszöb Fesztivál tizenegy kortárs művészeti intézmény együttműködésén alapul, középpontjában a pályakezdő képzőművészek lehetőségei állnak. A fesztivál célja a fiatal képzőművészek, és alkotásaik bemutatása szélesebb közönség előtt.
Ehhez kapcsolódóan 2018. májusában tizenkettő egyéni és egy csoportos kiállítás valósul meg Budapesten.
A Küszöb hívószavai a váltás/változás/lépték, amely reflektál a projekt célkitűzéseire. A kezdeményezés reakció a pályakezdő képzőművészek sok szempontból nehéz helyzetére.

Résztvevő intézmények:
3K Kaszásdűlői Kulturális Központ
AQB
FKSE
FERi
ISBN
Labor
Liget Galéria
MÜSZI Közért
MŰTŐ
OSA
PINCE
Telep Galéria

Forrás: Küszöb Fesztivál

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.