Kötelező! április 5-11.

Mozgalmas hét vár ránk sok filmmel. Lesznek például rövidek a Friss húson, közel ötven film a jubileumi Titanicon, mai ukrán képzőművészet a Ludwigban, csendélet kortárs szemmel a Kiscelliben, dán emberközpontú építészet a Fugában. És a Testről és lélekről is műsoron, sőt, a film producerével, Mécs Mónikával is lehet találkozni, beszélgeti az Editor’s Cut Filmklubban.

Friss hús
Idén hatodszorra rendezik meg a Friss Hús Budapest Nemzetközi Rövidfilmfesztivált. A fesztivál évről évre növekvő látogatottsága bizonyítja, hogy a rövidfilm műfaja egyre több ember figyelmét kelti fel: tavaly márciusban már több mint kétezren vettek részt a Friss Húson.
Az idei fesztiválra közel 200 magyar és 1600 nemzetközi rövidfilmet neveztek az alkotók, több mint 65 országból. Ahogy tavaly is, az animációs és az élő szereplős filmeket külön kategóriába lehetett nevezni.

MIKOR: április 3-8.
HOL: Toldi mozi, 1054 Budapest, Bajcsy-Zsilinszky út 36-38.

Forrás: Friss Hús

Titanic Filmfesztivál
Budapest újra a filmek szerelmeseinek paradicsomává válik a tíz napon át zajló, jubileumi Titanic Nemzetközi Filmfesztivál idejére. Idén közel ötven friss, izgalmas és kihagyhatatlan alkotás érkezik a szemlére.
További részletek: http://titanicfilmfest.hu/

MIKOR: április 4-13.
HOL: Uránia Nemzeti Filmszínház // Toldi Mozi // Kino Cafe mozi // Art+ Cinema // Ódry Színpad, SZFE // Francia Intézet

Forrás: Titanic

Négyek – Brada Hedvig, Horváth Renáta, Lőrincz Andi,Nagy Klaudia kiállítása
A 2017-es Design Párbaj győztes csapatának kiállítása.
Brada Hedvig ékszertervező, Horváth Renáta divat- és textiltervező művész, Lőrincz Andrea Mária keramikusművész, Nagy Klaudia grafikusművész

MIKOR: április 4-20.
HOL: FISE Galéria, 1054 Budapest, Kálmán Imre utca 16.

Forrás: FISE

Permanens Forradalom. Mai ukrán képzőművészet
Az ukrán kortárs szcéna első nagyszabású magyarországi bemutatkozása különleges alkalmat nyújt arra, hogy betekinthessünk egy feszültségekkel teli ország vibráló művészeti közegébe, mely nagyrészt még mindig az európai kulturális térség vakfoltjára esik.

MIKOR: április 5. 18 óra
HOL: Ludwig Múzeum, 1095Budapest, Komor Marcell u. 1.

Forrás: Ludwig Múzeum

Csöndesen – A Budapest FotóFesztivál kiállításának megnyitója
A Budapest FotóFesztivál minden évben egy-egy téma köré szervezett csoportos kiállítás keretein belül kíván képet adni arról, hogy az adott téma, műfaj miként jelenik meg a kortárs hazai fotográfusok munkásságában. Ezúttal a csendélet műfajában született munkákat vártak a kurátorok, akik arra voltak kíváncsiak, hogy miként közelítenek a mai fotográfusok a témához, és milyen új értelmezéseket, képzettársításokat kapcsolnak a műfajhoz.

MIKOR: április 6. 18 óra
HOL: Kiscelli Múzeum, 1037 Budapest, Kiscelli utca 108.

Forrás: BPF

New Era – szombati nyitva tartás és tárlatvezetés
„Sokan jeleztétek, hogy nem tudtok hétköznap meglátogatni bennünket, ezért most szombaton is kinyitunk! Nem csak hogy kinyitunk, de meg is kértük Horváth Lóczi Juditot, a kiállító művészünket, hogy csatlakozzon hozzánk. Így, ha eljöttök szombaton, feltehettek minden kérdést a kiállításról személyesen a művésznőnek!”

MIKOR: április 7. 12:30
HOL: Faur Zsófi Galéria, 1114 Budapest, Bartók Béla út 25.

Forrás: Faur Zsófi Galéria

70 / Mátrai Péter
tárgyak/terek…házak/helyek…hangok/zenék…képek/szövegek
Mátrai Péter építész-zeneszerző kiállítási installációjában hetven, különféle műfajban fogant opusza szemlélhető.

MIKOR: április 9-ig még megtekinthető
HOL: FUGA, 1052 Budapest, Petőfi Sándor utca 5.

Forrás: Fuga

Editor’s Cut Filmklub – Testről és Lélekről
Meghívott vendég: Mécs Mónika producer
A programsorozat házigazdája és moderátora Miklós Mari.
TESTRŐL ÉS LÉLEKRŐL
magyar játékfilm, 116 perc, 2017. Rendező: Enyedi Ildikó
Mi lenne, ha egy nap találkoznál valakivel, aki éjjelente ugyanazt álmodja, mint te? Vagy pontosabban: kiderülne, hogy már régóta ugyanabban a világban találkoztok éjszakánként. Örülnél neki? Vagy megijednél? Esetleg romantikusnak találnád? De mi van, ha te cseppet sem vagy romantikus alkat? Hogy nézel egy-egy gyengéd álom után másnap, éberen ennek az idegen embernek szemébe? És, mi van, ha az illető nem kifejezetten szimpatikus neked? Próbálnád megszeretni? Hogy lehet az, hogy éjjel, egymástól több kilométerre, magányos ágyatokban fekve egymáséi lehettek, de nappal, hús vér valótokban egymással szemben állva még egy vacak első randevút sem tudtok normálisan lebonyolítani? És mi van, ha a második találkozó is kínosan sikerül? A harmadik meg kifejezetten szégyenletes? Feladnád? És ha feladnád, kibírnád?
Forrás: port.hu

MIKOR: április 9. 18:30
HOL: Art+Cinema, 1073 Budapest, Erzsébet krt. 39.

Forrás: port.hu

Déri Miklós │ Nyolc
Déri Miklós fotóriporterként kezdte pályafutását. Fotográfusként mindenekelőtt az emberek és az életük színterét alkotó környezet megörökítésére és dokumentálására törekszik. Portrék című sorozatában (2014) az 1990-es évek alternatív szubkultúrájának alakjait mutatja be, a Roma test (2015) képein pedig közismert roma művészek és értelmiségiek sztereotip és valós portréi láthatók.
A budapesti Goethe Intézetben kiállított, 2017-ben készült két sorozata a 8. kerületi Rákóczi téri vásárcsarnok és környéke hétköznapjaival foglalkozik.

MIKOR: április 10. 18 óra
HOL: Goethe Intézet, 1092 Budapest, Ráday u. 58.

Forrás: Geothe Intézet

Emberközpontú Építészet – kiállítás+vetítés
„Ha szeretnétek betekintést nyerni a kortárs dán építészet világába, ott a helyetek az Emberközpontú építészet c. kiállításon a Fugában! Sőt, a megnyitó után még a Budapesti Építészeti Filmnapok egyik sikerfilmjét, a Big Time c. alkotást is levetítjük Nektek.”

MIKOR: április 11. 18 óra
HOL: Fuga, Budapest, Petőfi Sándor utca 5.

Forrás: Embassy of Denmark in Hungary

Tempó – könyvbemutató és kiállítás megnyitó
Baksa-Soós Attila és Miki357 /miki357.com/ szubjektív, kortárs, könnyűzenei lenyomata a Hybridart Management gondozásában.
A tempó egy olyan kötet, amely úgy tereli az olvasót korunk könnyűzenei világában, hogy közben elfelejtet velünk minden eddig ismert familiáris és megszokott hivatkozási pontot. Két szerzője hosszú barátságok, bensőséges kapcsolatok és viharos eszmefuttatások eredményeként mutatja be az előadókat: Miki357 fotós fekete-fehér portrékkal, az író-költő, Baksa-Soós Attila szubjektív szűrőjén keresztül megírt szabadversekkel.

MIKOR: április 11. 19 óra
HOL: Hybridart Space, 1052 Budapest, Galamb utca 6.

Forrás: Hybridart Space

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.