Kötelező! – húsvétig még sok jó program közül lehet választani

Friss ajánlónkban alternatív filmélmények, premier előtti vetítés, tipográfia, feminizmus, absztrakció, társasjátékok, analóg zajok, design ösztöndíjasok kiállítása és egy különleges diktátorsimogató már húsvétvasárnapra.

Perújrafelvétel
Finisszázs a Bojár Iván kiállításban
Perújrafelvétel 47 év múltán, avagy figurális versus absztrakt?
Kerekasztal beszélgetés a valaha volt Új Írás vita szereplőivel: Rózsa Gyulával, Vadas Józseffel és Bojár Iván (1924-1995) képviseletében Bojár Iván Andrással.
A beszélgetést Topor Tünde művészettörténész, az Artmagazin főszerkesztője vezeti.

MIKOR: március 22. 18 óra
HOL: 2B Galéria, 1092 Budapest, Ráday utca 47.

Forrás: 2B Galéria

Art is war – művészet és feminizmus ma? 3.
Művészetelméleti és társadalomelméleti beszélgetés-sorozatot a feminizmus és újbaloldali politika témakörről. A beszélgetéseket bevezető előadások nyitják meg, amelyeket azok megvitatása követi a meghívott szakemberek által. A művészet társadalom formáló lehetőségeit feminista szempontból közelítjük meg, ezzel célunk egymás inspirálása, továbbá ebből kiinduló szakmai és civil kezdeményezések és együttműködések megalapozása.

MIKOR: március 22. 18 óra
HOL: Közkincs Könyvtár, 1088 Budapest, Rákóczi út 11.

Forrás: Közkincs Könyvtár

New Era | Horváth Lóczi Judit kiállításának megnyitója
Horváth Lóczi Judit pályájának tíz éves jubileumi kiállítása a művész legújabb munkáit mutatja be, amelynek fókuszában Horváth Lóczi tematikailag összekapcsolódó festmény- és objekt-sorozatai állnak. Horváth Lóczi a festészet és szobrászat határait feszegetve, a két területet sokszor összemosva teremti meg egyedülálló vizuális nyelvezetét, amelynek fő hívószavai a geometria, a dinamika, a ritmika és az absztrahálás. A térbeli kiterjedéssel (is) rendelkező festmények hordozói előre megtervezett és formázott vászon konstrukciók, amelyek mértani merevségét az élénk színhasználat és a mindezek ellenére rendkívül intuitív alkotásmód ellensúlyoz.

MIKOR: március 22. 19 óra
HOL: Faur Zsófi Galéria, 1114 Budapest, Bartók Béla út 25.

Forrás: Faur Zsófi Galéria

Észt hét | Filmek Budapesten
Minden idők egyik legnagyobb észt könyvsikere, az ÖRDÖNGÖS IDŐK filmes feldolgozása, apa és fia vetélkedése a szép pszichológusnő kegyeiért a festői észt tengerparton, egy gyorsétterem utolsó napja, negyvenesek keserédes boldogságkeresése és az elmaradhatatlan észt animáció, sztárrendezők és ígéretes fiatal tehetségek munkáival.

MIKOR: március 23 – 25.
HOL: Művész Mozi, 1066 Budapest, Teréz körút 30.

Forrás: Észt Intézet

Te jössz?!
METU társasjáték délután a Kiscelli Múzeumban a Te jössz?! című társasjátéktörténeti kiállításhoz kapcsolódó programsorozat részeként.
Hogyan készül egy társasjáték?  (15 órától és 17 órától)
Kerekasztal-beszélgetés és vetített előadás a játéktervezésről az alkotókkal és tanáraikkal a Budapesti Metropolitan Egyetem Tervezőgrafika mesterszakán készült társasjátékokról.
Játszóház a játékokkal (16 és 20 óra között folyamatosan)
Kipróbálhatod a legújabb társasokat, amelyek a METU-n készültek.

MIKOR: március 24. 15-től 20 óráig
HOL: Kiscelli Múzeum, 1037 Budapest, Kiscelli u. 108.

Török Bianka: Perigo

Rewind – Várnai Gyula kiállítása a MODEM-ben
Orsós magnó, walkman, hangszalagok, fülhallgatók – analóg módon előállított zajok hétköznapi tárgyakkal és a néző interaktivitásával. Várnai Gyula hanginstallációi több mint ezer négyzetméteren a MODEM-ben – formabontó tárlat március 25-től, rendhagyó megnyitó március 24-én 17 órakor. Utóbbira Budapestről ingyenes busz indul.

MIKOR: március 24. (megnyitó)
HOL: MODEM, 4026 Debrecen, Baltazár Dezső tér 1.

Forrás: MODEM

Jeles András: A rossz árnyék az FKSE-ben
A rossz árnyék nem a hagyományos módon kerül forgalmazásba: az újonnan indult Soldivision alternatív filmterjesztő jóvoltából a közönség nem a megszokott módon, moziban láthatja a filmet, hanem korábban filmvetítésre nem használt helyszíneken, alternatív tereken és programok keretein belül, a művészet különböző területeit összefogó intermediális találkozókon és pop up eseményeken ismerhetik meg Jeles András legújabb filmjét.

MIKOR: március 25. 18 óra
HOL: FKSE, Budapest, 1077 Rottenbiller u. 35.

Editor’s Cut filmklub – Hajnali láz
Meghívott vendég: Horgas Péter díszlettervező
A programsorozat házigazdája és moderátora Miklós Mari.
Hajnali láz
magyar-svéd-izraeli játékfilm, 114 perc, 2014. r.: Gárdos Péter
A 25 éves Miklós 117 lánynak ír levelet, hogy megtalálja az igazit. A 19 éves Lilivel fél évig levelezik, mire személyesen is találkoznak. A két fiatal fülig egymásba szeret, újra érzik, az élet szép is lehet, és úgy tűnik, nem állhat boldogságuk útjába semmi. Még az sem, hogy Miklós tüdőbeteg, akinek az orvos szerint csak néhány hónapja van hátra.

MIKOR: március 26. 18:30
HOL: ÚJ HELYSZÍN! Art+ Cinema, 1074 Budapest Erzsébet krt. 39.

Gárdos Péter: Hajnali laz

A kortárs magyar művészet a nemzetközi piacokon
Manapság egyre többet hallunk, olvasunk a kortárs magyar képzőművészet nemzetközi sikereiről. Érdemes megvizsgálni, mi áll a siker hátterében, és miért éppen a 2010-es évek közepétől következett be ez a várva várt fordulat. Hogyan befolyásolja a nagy nemzetközi intézmények – elsősorban a Tate Modern, a Pompidou és a MoMA – érdeklődése és gyűjteményépítési koncepciói a hazai művészek lehetőségeit a globális műtárgypiacon.
Előadó: Spengler Katalin, műgyűjtő
A belépés ingyenes! Az előadás A kortárs magyar műkereskedelem trendejei és nemzetközi sikerei előadássorozat része.

MIKOR: március 27. 17 óra
HOL: BÁV Műkereskedelem, 1052 Budapest, Bécsi utca 1-3.

Nádler István: Kék – fekete, 1968, akril, vászon / Forrás: BÁV

Tipózóna /2/
Kiállítás hazai tervezőgrafikai képzést nyújtó egyetemek hallgatóinak és oktatóinak munkáiból.
A kiállítás célja a tipográfiát fő kifejezőeszközként használó vizuális művek, kísérletek bemutatása.
Meghívott egyetemek: EKE Média és Design Tanszék / METU Vizuális Kommunikáció Intézet / MKE Grafika Tanszék / MOME Tervezőgrafika Tanszék / PÉCSI Tudományegyetem Tervezőgrafika Tanszék / SOPRONI Egyetem Alkalmazott Művészeti Intézet.

MIKOR: március 29. 17 óra
HOL: Templom Galéria, 3300 Eger, Trinitárius u. 5.

Forrás: EKE

Hannah – filmvetítés a magyarországi mozipremier előtt
A Hannah című film egy csodálatra méltó és különleges nő történetét meséli el, akinek helytállása példaértékű egy olyan korszakban, amikor a női szerepek nagy változáson mentek keresztül.
A korszak egyedülálló dokumentációja ez a film.

MIKOR: március 29. 19 óra
HOL: A38 hajó, 1114 Budapest Budai alsó rakpart

A 2017-es Kozma Lajos-ösztöndíjasok beszámoló kiállítása
A tavalyi év nyertes pályázóinak beszámoló kiállítása.
A Kozma Lajos építész, iparművész és grafikus, műegyetemi tanár tiszteletére létrehozott kézműves iparművészeti ösztöndíjat 1987-ban alapították azzal a céllal, hogy segítse a 35 év alatti önálló művészi tevékenységet folytató, tehetséges kézműves-iparművészek pályakezdését, alkotómunkáját, művészi fejlődését, és kedvező feltételeket teremtsen a formanyelvében és tartalmában korszerű, színvonalas művek létrehozásához.

MIKOR: március 29-ig
HOL: Klebersberg Kultúrkúria, 1028 Budapest, Templom u. 2-10.

Forrás: Klebersberg Kultúrkúria

És egy ráadás már áprilisa, húsvétvasárnapra.

Diktátorsimogató
A magyarhangya a Kétfarkú Kutya Párt közreműködésével bemutatjaDIKTÁTORSIMOGATÓ HÚSVÉTVASÁRNAP
A magyarhangya fel szeretné lebbenteni a fátylat közelmúltunk bonzai-cézárjainak és tescós-napóleonjainak (sic!) rejtett erényeiről, az általuk meghágott társadalom pokoljárásának üdvös vonatkozásairól, az elnyomás napos oldaláról.
A Rózsa Sándor Népi Kampánypénz Tékozló Alap segítségével a magyarhangya 3 legendás dokumentumfilmnek rendezi meg hazai ősbemutatóját Húsvét vasárnap az Átriumban.
Program:
15.00: A Ceaușescu-életmű
18.30: Kim Dzsongil bemutatja
20.30: B-Movie: Nyugat-Berlin hangjai 1979-1989
A filmvetítéseken való ingyenes részvételhez előzetes regisztráció szükséges, melyet a https://magyarhangya.hu/diktator oldalon lehet megtenni.

MIKOR: április 1.
HOL: Átrium, 1024 Budapest, Margit körút 55.

Forrás: magyarhangya

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük