Kötelező! március 1-7.

Tavaszváró Kötelező! ajánlónkban észt és portugál fotográfiák, ehető, iható, nézhető, szagolható és hallgatható projektek mellett még játékos szombati programot is kínálunk.

IBUSZ – mert úton lenni jó! kiállításmegnyitó
Idegenforgalom, beszerzés, utazás, szállítás. Egyszóval: IBUSZ. A kulcsszavak mögött a cég feladatköre ettől lényegesen többrétű volt. Jelentőségét mutatja, hogy tulajdonképpen ezzel a vállalattal kezdődött a magyar turizmus története, ami még a szocializmus időszakában is – szinte egyedülállóként – részvénytársasági formában működhetett. Neve ez idő tájt egybeforrt az idegenforgalommal.
A kiállítás a lehető legszínesebben igyekszik bemutatni ennek a nagy múltú cégnek az elmúlt több mint 100 évét, amelyben megidézzük az 1930-as évek turistaparadicsomának számító Budapestet épp úgy, mint az 1970-es évek baráti társasutazásait.
További információ itt.

MIKOR: március 1.
HOL: Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum, 1036 Budapest, Korona tér 1.

Forrás: Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum

Mondd el. Portrék a kortárs fotográfiából
A Marge Monko fotósorozatától kölcsönzött cím a fotográfia mint pszichoanalitikus módszer szerepét hangsúlyozza: a jó portré meglepi, sőt megdöbbenti az ábrázolt személyt, mert valami újat jelenít meg róla. A bemutatott portrék alkotói számára a fotográfia nem csak a fotóalany, hanem önmaguk tüzetes vizsgálatának is eszköze.
Az Észt Intézet EV100 jubileumi programsorozatának nyitó eseménye. A kiállítás a Tallinni Fotóhónappal együttműködésben valósul meg és a Budapest Fotófesztivál hivatalos programjának része.

MIKOR: március 18-ig
HOL: Fuga, 1052 Budapest, Petőfi Sándor utca 5.

Forrás: Észt Intézet

Tárlatvezetés és eredményhirdetés: Pécsi-ösztöndíj 2017/2018
2018. március 2-án, pénteken, 17 órától a Pécsi József Fotóművészeti Ösztöndíj 2017 kiállításon Kudász Gábor Arion fotográfus (a Pécsi József Fotóművészeti Ösztöndíj kuratóriumi tagja) tart tárlatvezetést a tárlaton résztvevő alkotókkal együtt. 18 órától ünnepélyes eredményhirdetés.

MIKOR: március 2. 17 óra
HOL: Capa központ, 1065 Budapest,  Nagymező utca 8.

Forrás: Capa Központ

Anilogue Filmklub
A vetítésén a budapesti Anilogue Nemzetközi Animációs Filmfesztiválon bemutatott legsikeresebb magyar rövidfilmeket mutatjuk be.

MIKOR: március 2. 18 óta
HOL: Szimpla Kert, 1075 Budapest, Kazinczy utca 14.

Forrás: Anilogue

Láthatatlan városok // Invisible Cities – Megnyitó
A BUDAPEST FOTÓFESZTIVÁL és az Instituto Camões Budapeste együttműködésében létrejött Láthatatlan városok / Paulo Nozolino és José Manuel Rodrigues – kortárs portugál fotóművészet című kiállításának megnyitója.

MIKOR: március 2. 18 óra
HOL: Budapest Projekt Galéria, 1053 Budapest, Kossuth Lajos utca 14.

Forrás: Budapest Fotófesztivál

Játékosok napja vol2 – Te jössz?! Kiállítás a társasjátékokról
Itt a második Játékosok napja a Kiscelli Múzeum Te jössz?! Kiállítás a társasjátékokról című tárlathoz kapcsolódóan. Lesz játszóház és tárlatvezetések.
A kiállítás bemutatja a társasjáték fejlődéstörténetét a kezdetektől napjainkig, interaktív módon tárva fel a különböző játékmechanikákat és a játékok készítésnek céljait korszakokon át. Az újkori várostörténeti gyűjteménnyel rendelkező Kiscelli Múzeum tárlatán kiemelt helyet kapnak a fővárossal foglalkozó játékok is.
Részletes program itt érhető el.

MIKOR: március 3.
HOL: Kiscelli Múzeum, 1037 Budapest, Kiscelli utca 108.

Forrás: Kiscelli Múzeum

Think:Nordic | Előadások azoktól, akik Skandináviát formálják
A Think:Nordic konferencia célja, hogy a hallgatóság első kézből tájékozódhasson aktuális társadalmi problémákról és azok Észak-Európában már bevált megoldásairól, a legfrissebb tudományos kutatásokról, kulturális vagy művészeti jelenségekről – saját területükön kiemelkedő skandinávoktól.

MIKOR: március 3. 14-21 óra
HOL: Budapesti Corvinus Egyetem, 1093 Budapest, Fővám tér 8.

Forrás: Think:Nordic

Editor’s Cut filmklub – Kincsem
Vendég: Király István
A programsorozat házigazdája és moderátora Miklós Mari HSE Balázs Béla-díjas vágó.
Király István rendkívül széles repertoárral rendelkező vágó. Nagy közönségsikerek, népszerű műfaji filmek és díjazott szerzői filmek egyaránt fűződnek a nevéhez. Munkái között szerepel többek között a Valami Amerika, a Kontroll, A vizsga, valamint az est során bemutatásra kerülő Kincsem.
A Filmklub vetítései minden érdeklődők számára egyaránt ingyenesek.

MIKOR: március 6. 18 óra
HOL: METU Rottenbiller utcai campus, 1077 Budapest Rottenbiller u. 17-19., M404-es nagyelőadó

Érzékek // smART! XTRA
Hogyan adaptálhatóak az élménytechnológia módszerei a design és a különböző művészeti ágak területén? Hogyan aktiválhatóak szemünk, fülünk, orrunk vagy éppen bőrünk receptorai? Minek a hatására emlékezünk? Miként idézhet fel hangulatokat és rég elfeledettnek hitt eseményeket egy íz, egy különleges illataroma vagy egy közismert festmény? Góg Angéla formatervező-food designer, Lőrinczi Gergely intermédia művész és a BÜRO imaginaire kurátorai – Mucsi Emese és Szalipszki Judit- testünk és emlékezetünk szerteágazó biológiai rendszerének feltérképezésén keresztül kutatja ösztönös reflexeink mechanizmusát.

MIKOR: március 5. 19 óra
HOL: Trafó House, Budapest, 1094, Liliom u. 41.

Forrás: Trafó

Re-Verzió 2018
Emberi jogi válogatás a 14. Verzió Filmfesztivál programjából, köztük a nyitófilm, a fődíjas, különdíjas és közönségdíjas alkotásokkal.
Ezen a héten az alábbi programmal:
SZÍNTISZTA CSAPAT
Maya Zinshtein / Izrael, Egyesült Királyság, Írország, Norvégia / 2016 / 87′ / héber, orosz, csecsen nyelven, magyar és angol felirattal.
Két muszlim játékos átigazolása a Beitar Jerusalembe minden idők legnagyobb rasszista kampányát indította el az izraeli foci történelmében, teljes káoszba sodorva a klubot is. Egy idény a híres klub életében egyben az izraeli társadalom, a személyes identitás, a politika, a pénz és annak a története, hogyan pusztít belülről egy csapatot és egy társadalmat a rasszizmus.

MIKOR: március 7. 18 óra
HOL: OSA, 1051Budapest, Arany János u. 32.

Forrás: OSA

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.