Kötelező! február 22-28.

Február utolsó hetére ajánljuk. Köztük olyan Kötelező! programokat is, amelyeket csak most lehet elcsípni. Ne maradj le!

Cseh és Szlovák Filmkarnevál
Filmes utazás a cseh és szlovák történelemben + Menzel-maraton
Az idei Filmkarnevált két szóban talán úgy lehetne a legjobban jellemezni, hogy történelem dióhéjban. Vagyis inkább filmszalagon. Nem tudni, mennyire véletlen, de az elmúlt évben a cseh és szlovák filmesek is történelmi témákkal foglalkoztak, filmjeikben történelmünk fontos időszakaira reflektáltak. A fesztiválon emellett olyan alkotásokat is bemutatunk, amelyek napjaink társadalmi témáival foglalkoznak: a nők elleni erőszakkal és az öregedéssel.
Nem feledkezünk meg Jiří Menzelről sem, aki 50 éve, 1968-ban kapott Oscar-díjat a Szigorúan ellenőrzött vonatokért: 80. születésnapját február 24-én Menzel-maratonnal ünnepeljük.

MIKOR: február 21-25.
HOL: Toldi Mozi, 1054 Budapest, Bajcsy-Zsilinszky út 36-38.

Forrás: Cseh és Szlovák Filmkarnevál

DERKÓ2018 Megnyitó
A Derkovits-ösztöndíj (közkeletű nevén: Derkó) az idők során a legjelentősebb, komoly szakmai elismertséget jelentő támogatási formává, valóságos képzőművészeti „intézménnyé” nőtte ki magát. A korábbi évek nagyszabású, kurátori válogatáson alapuló ösztöndíjas-kiállításai után 2018-ben nem csupán az első- és másodéves ösztöndíjasok munkáiból nyílik beszámoló kiállítás, hanem az újonnan ösztöndíjat nyerők is bemutatkozhatnak.

MIKOR: február 22. 18 óra
HOL: Műcsarnok, 1146 Budapest, Dózsa György út 37.

Forrás: Műcsarnok

Egy műkritikus leleplezése / kiállítás megnyitó
Bojár Iván (1924-1995)
A 20. századi vérzivataros magyar történelem, a maga 180 fokos ideológiai fordulataival túl sok érzékeny és tehetséges szellem életművét tette láthatatlanná. Közülük való Bojár Iván, aki se teoretikusként, se művészként nem kapta meg a neki járó elismerést eddig.

MIKOR: február 22. 18 óra
HOL: 2B Galéria, 1092 Budapest, Ráday utca 47.

Forrás: 2B Galéria

Meglepő Közelség – a Rugógyár Galéria nyitókiállítása
A galéria alapkoncepciójának megfelelően az első kiállításon két progresszív kortárs alkotó mellett két olyan XX. századi magyar művészt mutatunk be, akiknek a művei inspirációs forrásként vagy a kortárs önreflexió kiindulópontjaiként működnek. A csoportos kiállításban szereplő kortárs alkotók a kiállításra készített új műveikkel egymással is párbeszédben állnak, miközben a két huszadik századi alkotóra is közvetlenül reflektálnak.
A kiállításon szereplő művészek: Szabó Eszter, Trapp Dominika, Kovásznai György (1934-1983), Vajda Júlia (1913-1982).
A kiállítás a Parasztok Atmoszférában zenekar performanszával nyílik meg.

MIKOR: február 22. 19 óra
HOL: Rugógyár Galéria, 1056 Budapest, Szarka utca 7.

Forrás: Rugógyár

Király Tamás álmai – beszélgetés
Király Tamás álmai. Vöröscsillagok, állatok, ősanyák és body-builderek
Király Tamás divatbemutatói már a ’80-as évek underground kultúrájának meghatározó eseményei voltak. Ma a posztmodern divat olyan képviselőivel emlegetjük együtt, mint Vivienne Westwood vagy Jean Paul Gaultier. Muskovics Gyula és Soós Andrea, a Király Tamás ’80s kötet szerkesztői a divatellenes tervező geometrikus jelmezekkel, állatokkal, ősanyákkal és body-buliderekkel benépesített álomvilágáról mesélnek.

MIKOR: 2018. február 23. 18 óra
HOL: ISBN könyv+galéria, 1084 Budapest, Víg utca 2.

Forrás: LMBT Történeti Hónap

Schuller Judit Flóra: Memory Theatre
A kiállítás kiindulópontjában a művész családjának archívuma áll, valamint a leszármazottaknak ehhez a szinte felmérhetetlenül gazdag anyaghoz való viszonya. A Memory Theatre mint többéves művészi kutatási projekt, azt járja körül, hogyan próbálja mindezt átlátni és feldolgozni a harmadik generációhoz tartozó művész és milyen személyes viszonyulásokat dolgoz ki.

MIKOR: február 23. 19 óra
HOL: Labor, 1053 Budapest, Képíró utca 6.

Forrás: Labor

Vakságtól látomásig /közösség. építészet/
Nyitott szakmai délután alkotó közösségek és a kisléptékű építészet társadalmi vetületeiről.
Az, hogy ki mit csinál, szabad szemmel is látható. A miért és a hogyan viszont sokszor rejtve marad. Alkotó közösségek és építészetük társadalmi vetületeit vizsgáljuk kortárs művészeti eszközök lencséjén keresztül. Megvitatjuk, hogy a kisléptékű építészet és más művészetek eszközei miként hatnak a formálódó közösségek önmeghatározására és kohéziójára.

MIKOR: február 24. 14-20 óra
HOL: Ludwig Múzeum, 1095 Budapest, Komor Marcell u. 1.

Forrás: Ludwig Múzeum

Lámpa/oltó finisszázs
Wilhelm Wagenfeld ikonikus WA 24 lámpája és variánsai öt hónapon keresztül ragyogták be a Kiscelli Múzeumot, most azonban eljött az ideje, hogy elsötétüljenek. Ennek fényében egy rituális lámpaoltásra készülünk február 25-én 14 órakor, miközben tiszteletlen és tiszteletteljes köröket róhatunk a művek körül.
A tárlatról való kijutáshoz zseblámpával készüljetek.

MIKOR: február 25. 14 órától
HOL: Kiscelli Múzeum, 1037 Budapest, Kiscelli utca 108.

Forrás: Kiscelli Múzeum

Textúrák // smART! XTRA
A kortárs textilművészet fókuszában mindinkább az anyagszerűség (újra) felfedezése, az emberi érzékelés és a természeti kölcsönhatások állnak. Akárcsak a MOME friss diplomás textiltervezőinek mestermunkáiban, melyek között egyaránt találhatunk az emberi testet adaptívan körülvevő interfészekként működő öltözékeket, a kristályosodás jelenségét megragadó konceptuális testhéj-struktúrákat, valamint jelmezközpontú performanszokat és videóinstallációt is.
Meghívott résztvevők: VASS Csenge, LÉVAI Zsófia, SZABÓ Zsuzsanna

MIKOR: február 27. 19 óra
HOL: Trafó House, 1094 Budapest, Liliom u. 41.

Forrás: Trafó

Budapest Photo Festival 2018
Indul a Budapest Photo Festival.  A négy kiemelt esemény mellett 34 kiállítást mutat be az idei fesztivál a nemzetközi kulturális intézetek, múzeumok és a budapesti galériák együttműködésében. A fotókiállítások mellett a Budapest Projekt Galériaban a fotográfia különböző szegmenseit bemutató vetítések, kerekasztal beszélgetések, portfolio review és fotókönyv készítő workshop színesíti a programsorozatot.
A teljes program itt érhető el.

Forrás: Budapest Photo Festival

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.