Kötelező! február 15-21.

Ízelítő heti friss ‘Kötelező’ ajánlónkból: ritkán látható tabutörő kultfilmek, a kamaszkor világa a kortárs fotográfiában, újragondolt archívumok, közösségi kerttervezés és utazás a Gyönyörök kertjében.

Még Élő Archívum
Vetítés, 300 fotó a több mint tíz éven át dokumentált Lukács Archívumról.
„Válogatás a több ezer, ha nem több tízezer képből, amit 2008 óta folytatólagosan fotóztam a Lukács Archívum állapotáról. Páldi Lívia kurátor kérésére és koncepciója mentén indult akkor a fotózás. Az évek során ezzel a bővülő és változó fotódokumentációval létrehoztam az archívum archívumát, miközben az érdekelt, hogy mi történik egy korábban kiemelt politikai, kulturális térrel, hogyan változik a “képe” ahogyan megváltozik a politikai-társadalmi tér körülötte.” Csoszó Gabriella

MIKOR: február 15. 18:00–20:00
HOL: ISBN Könyv + Galéria, 1084 Budapest, Víg utca 2.

forrás: ISBN Könyv + Galéria

Előhívás – #V4filmfeszt
A V4 országok ritkán látható és tabutörő kultfilmjei.
Hogyan őrzi és hogyan idézi meg az egymáshoz sok szállal kötődő cseh, lengyel, szlovák és magyar filmes hagyomány a közép-európai lét és történelem közös tapasztalatait? A műsorra kerülő, ritkán látható, nem egyszer tabutörő kultfilmek gyakori kötőanyaga az olykor lírai, máskor abszurd vagy groteszk humor, de a műveket az is rokonítja, hogy sokuk a négy ország alkotóinak közreműködésével, némelyik nemzetközi együttműködésben készült.

MIKOR: február 14 – 17.
HOL: Uránia nemzeti Filmszínház, 1088 Budapest, Rákóczi út 21.

A felejtés emlékei – Fotó / Modell 2 – kiállítás az MKE-ben
A Magyar Képzőművészeti Egyetem Könyvtár, Levéltár és Művészeti Gyűjtemény és az MKE Doktori Iskola kiállítása.
„A gyűjtemény kontextusában arra vagyunk kíváncsiak, kik használtak, készítettek vagy készíttettek fényképeket, mikor, hogyan és miért? Kik foglalkoztak a Mintarajztanodában, az MKE előd intézményében fotográfiával, mit gondoltak erről az új médiumról, mire volt jó és mire nem, mit árulnak el maguk a fotográfiák az akkori intézményről és a szereplőkről?
A Magyar Képzőművészeti Egyetem Doktori Iskolájának hallgatóit felkértük, hogy a 2016-os bemutatóhoz hasonlóan készítsenek a kiállítás témájához kapcsoló új műveket, saját szempontjaik szerint, így a kiállításon hét új mű lesz majd látható.”

MIKOR: február 15. 18 óra megnyitó
HOL: Magyar Képzőművészeti Egyetem, 1062 Budapest, Andrássy út 69-71.

forrás: MKE

KÉTFEJŰ GYUFA – Válogatás négy kortárs román magángyűjteményből / Megnyitó
A kiállítás – mely metszet az utóbbi évtizedek leghatásosabb vizuális produkciójának egy még leíratlan „szeizmikus övezetéből” – lehetőséget kínál, hogy nyomon kövessük a konceptuális kapcsolatokat, láthatatlan történeteket, közös inspirációkat és a művészek közötti meghatározó barátságokat. A kiállításon látható alkotások négy fontos román magángyűjteményből – Mircea Pinte, Ovidiu Şandor, Răzvan Bănescu és a Plan B Alapítvány kollekciójából – származnak, melyek három városban találhatók: Kolozsváron, Temesváron és Bukarestben.

MIKOR: február 16. 18:00
HOL: Új Budapest Galéria, 1093 Budapest, Fővám tér 11–12. (Bálna Budapest)

forrás: Új Budapest Galéria

Golden Boundaries kurátori tárlatvezetés
Kamaszkor a kortárs fotográfiában
Oltai Kata tart kurátori tárlatvezetése.
A kiállítás körüljárja az önkifejezés különféle megjelenési módjait, a személyes autonómia és kulturális sokszínűség keresésének kérdését, a relatív elkülönülést és az ideiglenes, esetleges összetartozásokat a serdülőkorban és fiatal felnőttkorban, valamint az úgynevezett „jelentéstérképeket”, amelyeken keresztül az egyén társas lénnyé válik. Megjelenhet különféle formákban az önállóságra ösztönzés és az önmeghatározás? És vajon ez az új individualizmus megközelíthető nemek szerinti felosztásban? Milyen módon van kódolva a fiatalság szorongása, a „semmittevés esztétikája” és az útkeresés?

MIKOR: február 16. 18 óra
HOL: Capa Központ, 1065 Budapest, Nagymező utca 8.

forrás: Capa Központ

MU Közösségi kert tervezés
TERVEZZÜK MEG KÖZÖSEN A MU SZÍNHÁZ KÖZÖSSÉGI KERTJÉT!
Sokat jársz a MU-ba? Itt laksz a szomszédban? Fontos számodra a közösség és a környezet? Szeretnél egy fűszerkertet a város közepén? Értesz a kertészkedéshez, és megosztanád velünk tudásodat? Gondolkozzunk, tervezzünk közösen, hogy együtt létrehozhassuk a MU Zöld Szigetét!
Az eseményen való részvétel regisztrációhoz kötött.

MIKOR: február 17. 15-17 óra
HOL: MU színház, 1117 Budapest, Kőrösy József utca 17.

forrás: MU Színház

Hecker / E E E E E E E I – Gerber, Hecker, Keresztes
Hecker Péter meglepi a közönséget egy izgalmas prezentációval az AQB Project Space-ben.

MIKOR: február 17. 17 óra
HOL: AQB Project Space, 1222 Budapest, Nagytétényi út 48-50.

forrás: AQB Project Space

Bosch: A gyönyörök kertje │ Resident Art filmklub
2016-ban világszerte számos kiállítással és rendezvénnyel emlékeznek meg a különös és bizarr alakokkal teli, álomszerű festményeiről ismert németalföldi festőművész, Hieronymus Bosch halálának 500. évfordulójáról. Az évforduló alkalmából készült ismeretterjesztő film a rejtélyekkel övezett festő legismertebb művét, a madridi Prado Múzeum életmű-kiállításán bemutatott Gyönyörök kertjét állítja a középpontba. A zavarba ejtően részletgazdag festményt „virtuális tárlatvezetés” keretében, látványos közeli felvételekkel tárja a nézők elé, miközben neves művészettörténészek, filozófusok, írók, zenészek, művészek osztják meg gondolataikat a műről és kultúrtörténeti hatásairól.
A vetítés után Verebics Ágnes festőművésszel beszélget a film és Resident Art Budapest galériában látható Extended Body c. kiállítás kapcsán Schneller János művészettörténész.

MIKOR: február 21. 19 óra
HOL: Resident Art Budapest, 1061 Budapest, Andrássy út 33.

forrás: Resident Art Budapest

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.