Kötelező!

A most induló rendszeres programajánlónkkal segítséget szeretnénk nyújtani a választásban, milyen művészeti vagy design eseményt érdemes betervezni az elkövetkező hétre. Szerkesztőségünk tagjainak ajánlatai között lesz bemutató, megnyitó, kiállítás, fesztivál, workshop, vernisszázs, finisszázs, konferencia, és bármi, ami a film, design, képzőművészet, építészet rajongóinak érdekes lehet a következő napokban. Íme az első ajánlatunk.

FISE Fresh FIShEs 10. – Finisszázs
“Ha nem voltál a megnyitón; ha maradt benned kérdés; ha nagyon tetszett; ha nagyon nem tetszett; ha nem jártál még nálunk; ha nem írtál a vendégkönyvbe; ha nincs programod csütörtökre…
Beszélgetős, közvetlen és kötetlen finisszázs a Fresh FIShEs 10 kiállítás alkotóival.”

MIKOR: január 25. 18-20 óra
HOL: FISE Galéria, 1054 Budapest, Kálmán Imre utca 16.

Fotó: FISE

Gyenge Zsolt: Kép, mozgókép, megértés könyvbemutató
Kép, mozgókép, megértés. Egy fenomenológiai filmelemzés elmélete címmel jelent meg Gyenge Zsolt könyve a L’Harmattan kiadó gondozásában, a Láthatatlan Múzeum sorozat keretében. A könyvről Seregi Tamás esztéta és Lichter Péter kísérleti filmes beszélget a szerzővel.

MIKOR: január 25. 18 óra
HOL: MOME Z épület, Kis auditórium, földszint, 1111 Budapest, Bertalan Lajos utca 2.

Platán Galéria: The Mark by Michał Janocha + Latarka: LOST IN TRANSLATION
Michał Janocha “A jel” című alkotása egy interaktív multimédia installáció, amely egy élő organizmus harmonikus működését jeleníti meg. Nézője elmerülhet a vékony szálakból kialakított háló finom rezgésében, amely a lélegzetvétel és a szívdobogás hangzását idézi. A háló mozgása a szálak kölcsönhatásának köszönhetően indul meg, ezáltal megalkotva maga körül egy pszichikai légkört, azt az illúziót keltve, hogy a mű lelki atmoszférája “megérinthető”.

Fotó: Platán Galéria

Lost in translation, Elveszett jelentés / kortárs fotóművészeti kiállítás
Az Elveszett jelentés a lefordíthatatlan szavakra és érzelmekre koncentrál. A fiatal kortárs magyar művészek fotóválogatása az elvágyódás megnyilvánulásait tárja fel. A művészek saját fogalmaikkal, elképzeléseikkel és élményeikkel “filterezik” munkáikat; a művek betekintést engednek a fiatal generáció vágyaiba, félelmeibe és veszteségeibe.

Fotó: Darab Zsuzsa

MIKOR: január 25-ig és február 8-ig
HOL: Budapesti Lengyel Intézet/Platán Galéria + Latarka, 1061 Budapest, Andrássy út. 32

METU Graphic Passage
Szombaton nyílik a METU Vizuális Kommunikáció Intézetének hallgatói munkáiból összeállított kiállítás, mely válogatás felöleli a grafika szerteágazó területeit, így az arculattervezéstől, a csomagolástervezésen át a betű-, könyv-, játéktervezésig számos féléves feladat és diplomamunka is megtekinthető a kiállításon.

MIKOR: megnyitó január 27. 16 óra, nyitva február 17-ig
HOL: Országos Széchényi Könyvtár, 1014 Budapest, Szent György tér 4-5-6.

BIDF – Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál
A világ legrangosabb és legfrissebb egészestés dokumentumfilmjeinek nemzetközi versenye. Közel 30 országából 50 különleges, fesztiváldíjas, Magyarországon először vetített alkotást láthatnak a valódi történetek, a dokumentumfilmek, a filmek és filmfesztiválok kedvelői és az emberi sorsok, problémák és a társadalmi kérdések iránt nyitott nézők. Többek között látható lesz az Európa Filmdíjat nyert Anna Zamecka „Communion / Az én vérem” című lengyel dokumentumfilmje, két Oscar-jelölt dokumentumfilm, az „I am not your negro / Nem vagyok a rabszolgád” és „Watani, my Homeland / Hazám, Watani”, valamint 7 Európa Filmdíjra jelölt film is szerepel a programban.

MIKOR: január 23-28.
HOL: Cinema City Aréna, Budapest, 1087, Kerepesi út 9.

Anna Zamecka: Az én vérem

Ludwig Múzeum: Közös ügyeink / Együttműködésen alapuló művészeti projektek
A LUMU-ban kedden nyíló kiállítás egy négyéves nemzetközi program (CAPP) eredményét mutatja be a közönségnek, melynek célja, hogy megismertesse a művészekkel az együttműködésen alapuló művészeti gyakorlatot, és támogasson olyan, különféle közösségek bevonásával megvalósuló projekteket, amelyek hatékony megoldást keresnek egy-egy aktuális társadalmi problémára.

MIKOR: január 30. 18 óra
HOL: Ludwig Múzeum, 1095 Budapest, Komor Marcell u. 1.

Meglátjuk! Benczúr Emese, Imre Mariann, Tarr Hajnalka, Szíj Kamilla és Szira Henrietta projektje látássérültekkel. Fotó: Bozsó András

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.