Random – Csernus Éva

Befutott vagy épp feltörekvő alkotók esetében sokszor merülnek fel ugyanazok a kérdések egy-egy beszélgetés vagy interjú során. Mindig ugyanaz a verkli, standard témák:

Ki vagy?

Csernus Éva vagyok, design- és művészetmenedzsment mesterszakos hallgató. Az alapszakos képzésemet az ELTE szabadbölcsészet szakán végeztem, művészettörténet és esztétika szakirányon. Ezt követően a MOME-n múzeumi menedzsmentet tanultam, valamint egy lakberendező képzést végeztem el.

Mivel foglalkozol?

Jelenleg projektmenedzserként dolgozom a Mobili Mania-ban, ahol nemzetközi design cégek termékeit forgalmazzuk és építészekkel együttműködve valósítjuk meg megrendelőink álmait.

Mi a legjelentősebb munkád?

Nem tudok kiemelni egy legjelentősebb munkát. Minden projekten, minden munkámban szívvel-lélekkel veszek részt. Úgy gondolom, mindegyik más-más okokból fontos az életemben. Büszke vagyok arra, hogy két évig én vezettem a MONO art & design galériát és design üzletet, ahol amellett, hogy rengeteg kiváló magyar tervezőt ismerhettem meg, számos sikeres rendezvényt szerveztünk a design és képzőművészet rajongói számára. Jelenlegi munkahelyemen más kihívásokkal kell szembenéznem nap mint nap. Most egy nagyszabású nemzetközi projekten dolgozom, amelyben közel 30 gyártóval kell együttműködnöm. Ez a projekt is a legjelentősebb munkáim közé tartozik, habár teljesen más vonatkozásban, mint a korábbi munkahelyem.

Mi inspirál?

Szeretek utazni, új helyeket megismerni. Ezeken az utazásokon sok impulzus ér, amely aztán inspiratívan hat rám a mindennapi életem és munkám során. Az elmúlt félévben volt szerencsém Párizsban élni, ugyanis az ICART kulturális menedzsment szakán végeztem el egy szemesztert. Az ott eltöltött idő, a város, a kultúra örök nyomott hagyott bennem. Ezenfelül az utóbbi időben a dán életmód, kultúra, valamint design inspirál. Célom, hogy munkámmal segítsem az itthoni design kultúra formálását, valamint a magyar design fogyasztói szokások növekedését.

Hol látod magad 5 év múlva?

Nincs konkrét elképzelésem a jövőt illetően. A lehetőségek sokszor a legváratlanabb módon követik egymást. Egy biztos, mindenképp szeretnék továbbra is a design területén dolgozni.

Ezekre a kérdésekre pár jövő pedzegető, izzasztó családi ebéd vagy egyetemi kurzusos bemutatkozás után kialakulnak a betonbiztos válaszok, amik csak néha-néha változnak, minimálisan formálódnak. Mivel a legtöbb találkozás, társas esemény során van rá esély, hogy felmerülnek ezek a témák, az ember megtanul szép összeszedetten válaszolni rá, hogy jó képet fessen magáról és ne érjék meglepetések. Az „igazi ember” azonban pont akkor bújik elő legjobban, amikor idegen helyzetben találja magát, ha valami váratlan kérdést kap, amin akár elmosolyodik magában, akár felvonja a szemöldökét, de mindenképp kicsit kimozdítja a komfortzónájából.
A Random sorozat interjúalanyait arra kérjük, hogy mondjanak 5 db számot 1 és 30 között, amivel kisorsolunk számukra a random kérdéseket, remélve, hogy ezzel kicsit közelebb kerülhetünk hozzájuk. Évi a következő kérdéseket sorsolta magának:

Mivel lehet kiüldözni a világból?

Mindig kiráz a hideg, ha valaki azt mondja egy tárgyra, hogy “Ez nagyon dizájnos.”

Káros szenvedély?

Kávé. Minden mennyiségben! 🙂

Kedvenc idézet?

„Az ember sehol sem térhet ki a világ elől olyan biztosan, mint a művészetben. És nem kapcsolódhat biztosabban a világhoz, mint a művészetben. Még a legnagyobb boldogság és a legnagyobb baj pillanatában is szükségünk van a művészetre.” – Goethe

Melyik a kedvenc sorozatod?

Agymenők.

Mi a leghúzósabb tétel a bakancslistádon?

Nem igazán van bakancslistám. Vágyak helyett inkább célokat tűzök ki magam elé. Ezek közül az egyik, hogy nagyon szeretnék elmenni Indiába.

Guttray Móni

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.