Starting Point – hygge a campuson

Októberben két hétig minden a design körül forgott. A Design Héten négy város, tizenegy műfaj és számtalan programtípus közül választhattak az érdeklődők konferenciáktól a nyitott stúdiókig. Az idei díszvendég, Dánia a lehető legjobb hatással volt a kínálatra, hiszen mindenhova befurakodott kicsit a hygge. A kimondhatatlan nevű dán boldogságrecept az utóbbi években egyre ismertebb és ha ilyen ütemben folytatja világmegváltó hadjáratát, egyre több kiegyensúlyozott, őszintén mosolygós embert láthatunk majd, akik tudnak örülni egy jó kávénak vagy egy bolyhos zokninak.

Fotó: Kaszás Tamás

Na de mi is kell pontosan az életérzéshez?

  • Kellemes fények
  • Finom tapintású anyagok
  • Aktív szociális élet, jó társaság
  • Finom sütik bűntudat nélkül

Fotó: Kaszás Tamás

Csala Sára, Györke Lilla, Al Rida Rami és Hécz Ádám környezetkultúra alapszakos hallgatók jóvoltából a METU Rózsa utcai campusának társalgója pár napra igazi hygge paradicsommá vált. A játéktéren színes rongyszőnyegek kapaszkodtak egymásba összefüggő felületet alkotva a lábunk alatt és szinte magától értetődő volt, hogy csak zokniban megközelíthető a terep, ezzel is fokozva az otthonos hangulatot. A kicsit sem tolakodó, plafonról belógó, hangulatos fények az egyszerű kartonból készült ötletes, minimál berendezés és házi sütik tökéletes miliőt teremtettek a legjobb családi esteket idéző programnak, a társasjátéknak.

Fotó: Kaszás Tamás

A különleges alkalomból hat tervezőgrafika mesterszakon végzett és egy média design szakos hallgató által tervezett társasjátékot próbálhattuk ki, amik nem csak az agyunkat mozgatták át izgalmas játékmenetüknek köszönhetően, hanem látványban és kivitelezésben is igazi csemegének bizonyultak. Találtunk a felhozatalban okos redesignt, vadijú koncepciót és izgalmas megvalósítást, valamint egy igazi csodabogarat.

Fotó: Kaszás Tamás

Dér Juli egy nemzetközi klasszikushoz nyúlt. Őszintén azt gondolom, hogy nincs a világon olyan család, ahol ne fordult volna meg a marokkó vagy mikádó néven ismert jó öreg játék. A kis pálcikákat marokra fogva nincs más dolgunk, mint hirtelen elengedni a szorítást és hagyni, hogy a darabok random kupacot alkotva essenek szét. Ezután jöhet az igazi kihívás, egyesével begyűjteni a pálcákat úgy, hogy a kupac mozdulatlanul maradjon. Juli újításában a textil alap jelzi a játék területét, a pálcák pedig alaposan megnőttek és élénk színekben pompáznak, de ez senkit se tévesszen meg, továbbra is elengedhetetlen a biztos kéz a sikerhez.

Ha már a klasszikusoknál tartunk, Agg Virág Gazdálkodj okosan! újragondolása nem csak egy szuper játék borongós estékre, de kész időutazás is. Virág nem változtatott a jól bevált játékmeneten, a cél továbbra is venni egy lakást, teljesen berendezni és szépen bezsebelni minden egyéb agyagi javakat. A szocialista Monoply hasonmáshoz képest azonban számos apróbb változást tapasztalunk, amik tökéletesen reflektálnak az elmúlt évek technikai és társadalmi változásaira. A kedvenc újításom a lakástáblák és a berendezési tárgyak mágneses kivitelezése.

Fotó: Kaszás Tamás

Az új játékok között találtunk történelmi, természetvédelmi és tipográfiai témát feldolgozó munkákat is. Beck Andrea Szigetvári játékok munkája az 1566-os török-magyar csatát eleveníti fel, emlékezetes karakterekkel és igazán különleges megvalósítással. Már az első lépést jelentő várfal felállítása is önmagában játéknak bizonyul, a java pedig csak utána jön!

Fotó: Kaszás Tamás

Takács Nóra különleges üveggel kivitelezett memóriajátéka a Memoryce a hópelyhek sokszínű világa előtt tiszteleg, a klasszikus memóriajáték alapelveit egy nagyon izgalmas technikával ötvözi, amivel új életet lehel ebbe a régi műfajba.

Csengery Kati TipoDominója egyszerre lehet oktatási segédanyag és társasjáték a betűk szerelmeseinek. A leírásban minden elemről részletes infót kapunk, így jobban megismerhetjük például a pagina vagy a talpnélküli lineáris világát. Az egymáshoz passzoló darabokat pedig összeilleszthetjük – csakúgy mint a klasszikus dominóban.

Fotó: Kaszás Tamás

Török Bianka játéka egyszerre szórakoztat és oktat, vizuális és intellektuális értelemben is kényezteti a játékosokat. A turisták és vadászok látogatásai miatt egyre több állatfaj van veszélyben, a Perigo, avagy ments az irhád (már az alcím is zseniális) pedig kalandos formában hívja fel a figyelmet erre a nagyon fontos problémára. A kellékekhez választott papírtól a karakterek ábrázolásán át a műtárgy szintű leírásig minden apró részlet a helyén van, ezzel a ritka komplexitással pedig egész biztosan a játékpiac egyik veszélyeztetett példánya.

Fotó: Kaszás Tamás

Bár a sorból kicsit kilógott, mégis tökéletesen passzolt a koncepcióhoz Őry Szilveszter IQnore-ja, ami nem egy klasszikus értelemben vett játék, inkább egy technikai geg. A fejre erősíthető szerkezet segítségével kiszűrhetjük az általunk megadott IQ határ alatti hangokat környezetünkből. Ugyan ez nem egy hagyományos, szuperhumánus hygge megközelítés, de valljuk be, valóban jól jönne egy ilyen kütyü a nyugodt hétköznapokhoz.

Fotó: Kaszás Tamás

Guttray Móni

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.