Tervezőgrafika mesterek a 2B Galériában

2017-ben 16 büszke tervezőgrafikus szerezte meg mesterszakos diplomáját a METU-n. Azokban az olvasókban, akik már túl vannak ezen, még bizonyára elevenen élnek az emlékek erről az időszakról. A különböző koffein-variációkkal átvirrasztott keserves éjjelek; az izgatottsággal és bizonyítási vággyal vegyülő, lappangó gyomorgörcs; az apránként összeálló gondolatok; majd az utolsó meghúzott vonal, mondat végi pont. A diadalittas védés és legvégül a diploma bársonyos tapintása.

fotó: Benkő-Molnár Fanni

A legörömtelibb pillanatok mégis ezután jönnek, mikor a tonnás kövek már nem nyomják a szívet és jut idő megemészteni a sikereket, kicsit kívülállóként, mégis vállakat kihúzva, büszkén tekinthetnek két évük gyümölcsére egy kiállítótérben.

fotó: Benkő-Molnár Fanni

2017. szeptember 1. és 8. között ez a tér a 2B Galéria a Ráday utcában, ahol megtekinthető Balogh Kata, Báron András, Beck Andrea, Hudák Éva, Kálmán Luca, Kiss Krisztina Noémi, Lautner Ádám, Maurszky Krisztina, Petruska Márk, Rónai Luca, Sásdi Laura Judit, Szakos Dániel, Tóth Barbara, Török Bianka, Vagyóczki Vilmos, Várkuti Tünde Krisztina, azaz a tipográfia-betűtervezés, képgrafika és tervezőgrafika specializációt végzett hallgatók diplomamunka kiállítása.

fotó: Benkő-Molnár Fanni

Bár a tizenhat alkotó egyetemi éveit, ars poeticáját és szerteágazó munkásságát összefoglaló anyagban nehéz közös nevezőt találni, azt leszögezhetjük, hogy minden kiállító lelkéhez kicsit közelebb kerülhetünk a munkáik és a kapcsolódó leírások által.

fotó: Benkő-Molnár Fanni

Láthatunk például mentális betegségekre épülő, szerelmi történetet feldolgozó verseskötetet vegyes képalkotó technikákkal és tipográfiával; a híres sci-fi alapmű, a Solaris élet és intelligencia kérdéseit feszegető könyv tervét; valamint a Hungaroring arculatának újratervezését is.

fotó: Benkő-Molnár Fanni

Széles felhozatalból általában nehéz szereplőket kiemelni, most azonban két személyes kedvencem is akadt. Töröková Bianka Perigo elnevezésű társasjátéka, ami egy nagyon aktuális kérdést jár körbe kisgyerekek és felnőttek számára egyaránt izgalmas formában. Mára a környezetünk, a természet kihasználása egyre többször bosszulja meg magát, így a természetvédő, környezettudatos attitűd elsajátítása egyre égetőbb feladat. Mi is lehetne jobb megoldás erre, mint egy magával ragadó grafikával elkészített játék, ami a veszélyeztetett állatok kimenekítésére sarkall?

fotó: Benkő-Molnár Fanni

Sásdi Laura szintén a természetből inspirálódott, Tengernyi Tudás című könyve egy kedves krokodil segítségével mutatja be a kisebbeknek az óceán izgalmas világát. A gyerekkönyv nem csak képi világában, hanem kivitelezésében is különleges, az oldalak leporelló-szerű megoldása, valamint a papírból összehajtogatható és megelevenedő szereplők gondoskodnak a rendhagyó könyv-élményről.

fotó: Benkő-Molnár Fanni

Ha szeretnétek elmélyülni a munkákban, mindenképp látogassatok el a galériába, ahol szeptember 7-én hosszabbított nyitva tartással és tárlatvezetéssel várnak minden érdeklődőt.

Guttray Móni

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.