Otthon az idegenben

Szakmai gyakorlat Európa egyik legokosabb városában 8. rész

Korábban már szót ejtettem a dán tavaszról, de mi a helyzet az éppen „tomboló” nyárral? Azt hiszem, egy kis anekdotával a legegyszerűbb érzékeltetni, hogy milyen is a „nyári hőség” Dániában. Nemrég látogatóm érkezett otthonról, Eszter személyében, aki természetesen kíváncsi volt arra, hogy milyen időre is számítson. Sajnos nem tudtam neki hasznosabb információval szolgálni, mint hogy Dániában egy átlagos nyári napon, 24 óra leforgása alatt gyakorlatilag az összes évszak lejátszódik. Na, jó, lehet, hogy a hóesés kimarad, de akkor sem érzem nagy túlzásnak a kijelentésemet. Lehet, hogy ez már a majdnem tökéletes akklimatizáció eredménye, de én ezt a szeszélyes, kiszámíthatatlan időjárást cseppet sem bánom.

Van abban valami báj, hogy bár napközben a városban sétálgatva szívesen elnyalsz egy gombóc fagylaltot, de a délutánt már egy kávézó teraszán töltöd egy puha pléddel és egy forró bögre kávéval. Vagy annak, hogy a későn nyugvó nap és a rengeteg eső miatt, napi rutinná válik, hogy este 10-kor teát szürcsölgetve olvasol a hatalmas ablakodban, miközben az aznapi harmadik zápor adja az utánozhatatlan zenei aláfestést. Igazi költői pillanat. Bár Eszternek szüksége volt a harmadik réteg pulóverre is, mondanom sem kell, hogy ő is hamar megszerette a nem kevés meglepetést tartogató dán nyarat, így hát egy hétig idegenvezetőt játszhattam egy idegen városban, ami, mint kiderült, nem is olyan idegen, mert az elmúlt hónapok leforgása alatt észrevétlenül második otthonommá vált.

fotó: Börönte Kata

Az a fajta utazó vagyok, aki ha új helyre csöppen, szeret úgy élni, mint a helyiek. Bár Dánia nem egy egzotikus turistaparadicsom vagy egy vadregényes, felfedezetlen úti cél, mégis megvannak azok a sajátos, igazán szeretni való hagyományai, amelyek szinte észrevétlenül belopják magukat az ember szívébe. Ebben az esetben az „úgy élni, mint a helyiek” azt jelenti, hogy legyen szó munkáról, tanulásról vagy kikapcsolódásról, mindent a „slow living” jegyében csinálsz. Autentikus skandináv életérzés az, amikor nem csak átrohansz a városon, hanem lehetőséged van kipuhatolózni, hogy miben is rejlik annak különlegessége. Hogy mindent nyugodtan tapasztalsz meg, és kiélvezed az apró örömöket, amiket az új környezet tartogat. Hogy megpróbálod megérteni, miben is rejlik a „hygge” lényege. Bár természetesen nem szabad kihagyni azokat a helyeket sem, amelyek a top 10-ben szerepelnek minden utazó blogon, mégis úgy lesz teljes az élmény, ha kialakítod a saját 10-es listádat és megtalálod a számodra legkedvesebb helyeket. Ez Aarhusban rendkívül egyszerű feladat, hiszen hatalmas a választék.

fotó: Rigaová Eszter

Én az elmúlt hónapok során a tengerpart egy bizonyos szakaszába szerettem bele, ahova rendszeresen járok ücsörögni és olvasni, az erdőbe, amelyben sétálva mindig úgy érzem magam, mintha Csodaországba csöppentem volna, és a kávézóba, ahol életem legfinomabb kávéját ittam a lehető leghipszterebb környezetben, egy szál hipszter nélkül. Eszter az őzparkban és a botanikus kert pálmaházaiban találta meg a boldogságot, ahol az egész napot a „slow living” nevében töltöttük.

Börönte Kata

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.