Még egy indok, amiért jó „erasmusozni” – IoT Hét Genf 2017

Szakmai gyakorlat Európa egyik legokosabb városában 7. rész

Az Internet Week Denmark 2017 fesztivál után ismét az IoT kifürkészhetetlen bugyraiban találtam magam, amit természetesen egy cseppet sem bántam, mivel ezúttal Genf szolgált barangolásom színhelyéül. Gyakorlati helyemnek köszönhetően, egyike lehettem azoknak, akik három okos város projektet, az Open & Agile Smart Cities, az OrganiCity és a SynchoniCity projekteket képviselhették a 2017-es IoT héten, Genfben.

Ismét megpróbálhatnám definiálni az okos város fogalmát vagy sorra venni, milyen felfoghatatlanul összetett az IoT világa, de ezúttal inkább eltekintenék ettől, és genfi utam apropóján arról írnék, miért is olyan jó a cserediák élet. Egy Erasmus félév már önmagában is egy nagy utazás és elkerülhetetlen felfedezés, mind önmagadat, mind pedig választott országodat illetően, de ha igazán szemfüles és szerencsés vagy, megnyithatja előtted a kaput az egész világ előtt. Egy kis túlzással, én is pont így éreztem magam, miután több hónapnyi e-mail csere és online kommunikáció után végre személyesen is megismerhettem azokat az embereket, akikkel együtt dolgozom az okos városok jövőjéért.

Mindannyian ismerjük azokat a cikkeket, amelyek sorra veszik, hogy miért olyan jó cserediáknak lenni. Én most ettől is eltekintenék. Bár kétségkívül fontos megjegyezni, hogy egy Erasmus félév sokat segíthet tanulmányaidban vagy a nyelvtanulásban, elősegítheti karrieredet és jövődet, de legnagyobb értéke mégis az emberekben rejlik, akiket lehetőséged van megismerni utazásod során. Nem számít, hogy a munkatársaidról van szó, akik miatt úgy érzed soha, semmilyen munka nem lesz ilyen jó a jövőben; a mentorodról, aki bár a világ egyik legelfoglaltabb embere, és a hét minden második napját másik országban tölti, mégis mindig szem előtt tartja a te előmeneteledet; a diáktársaidról, akik támogatásának és szimpátiaszenvedésének köszönhetően sikerült túlélned a szakdolgozat tortúráit; a lakótársaidról, akiknek féléves küldetése akörül forog, hogy a lehető legjobban érezd magad és megismerd kultúrájuk összes apró, fura kis részletét; vagy arról a manchesteri költőről, akit IoT álruhába öltözve ismertél meg Genfben. Mindannyian olyan emberek, akik így vagy úgy, de nyomot hagytak életeden. Nekik köszönhetően már soha nem leszel képes úgy tekinteni egy közönséges zacskó fahéjra, mint az egyik kedvenc fűszeredre. Miután 25. szülinapod alkalmából megfürdettek benne, és hivatalosan is dánná avattak, a fahéj korábbi fogalma értelmét vesztette számodra. Mikor pedig Genf jut eszedbe, és arra a hatalmas és idegőrlő kihívásra gondolsz, amit az IoT hét feladatai támasztottak veled szemben, már nem csak a tükörsima víz, a hegyek vagy a rengeteg várakozással töltött ideges pillanat jut eszedbe, hanem azok az inspiráló emberek, akiknek lelkesedéssel párosult hatalmas tudása miatt egy hétre még jobb hely lett Genf. Azt hiszem, hogy nem kell tovább győzködnöm arról, hogy benyújtsd a jelentkezésedet, de ha további noszogatásra lenne szükséged, itt egy pár fotó, ami biztosan meggyőz majd arról, hogy útnak indulj a következő félévben.

Börönte Kata

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.