Internet Week Denmark 2017 – „Építsünk együtt egy okosabb holnapot!”

Szakmai gyakorlat Európa egyik legokosabb városában 6. rész

Miután kihevertem a MoRM váratlan fáradalmait és megálltam egy kis pihenőre a botanikus kertben, a következő utam az Internet Week Denmark 2017 Fesztiválra vezetett, amelyen szintén gyakorlati helyem, a Digital Living Research Commons társaságában vettem részt. A fesztivál keretein belül a szervezők és a résztvevők mind-mind arra törekedtek, hogy átadják és megosszák a közönséggel az úgynevezett „Skandináv utat”, mely nem jelent mást, mint az emberek előtérbe helyezését abban a digitális érában, amiben jelenleg élünk.

Hogy hogyan lehetséges mindez? Úgy, ha meghallgatjuk egymást, tanulunk egymástól és együttműködünk egymással. A fesztivál, valamint a skandináv országok általában, folyamatosan arra törekszenek, hogy az emberek és a technológia harmóniában éljenek együtt, arra ösztönözve egymást, hogy a lehető legjobban „funkcionáljanak”. Az esemény középpontjában, korántsem meglepő módon, éppen ezért az okos város koncepciója állt. Az okos város, és annak fejlődéséhez szükséges innovatív termékek, szolgáltatások, rendszerek, üzleti kezdeményezések és fenntartható megoldások. A több helyszínen, köztük az Arne Jakobsen és Erik Møller által tervezett városházán, a Filmbyen, Dokk1 és Katrinebjerg különböző épületeiben zajló fesztivál tehát nem volt más, mint egy hatalmas eszmecsere neves kutatók, nonprofit szervezetek, egyetemek, vállalkozások és városi polgárok között.

A fesztivál során számos fontos kérdés került terítékre, köztük az egyik kiemelkedő diskurzus a korábban már említett okos város koncepciója körül alakult ki. Okos város. Annak ellenére, hogy gyakorlati munkám egésze az okos város fogalma köré épül, még mindig nem sikerült definiálnom, mi is az valójában. A fesztiválon való részvétel után azonban egy kicsit megnyugodtam, hogy nem vagyok egyedül ezzel a problémával, mert a projekteket vezető szakemberek is sokszor gondban vannak ezzel a kifejezéssel. Így hát, lehet, hogy jobb is, ha nem próbálunk meg ráerőltetni egy univerzális definíciót, hanem inkább arra fókuszálunk, mennyire sokdimenziós is a fogalom, és mennyire változatosak a körülötte kialakuló párbeszédek.

Az okos város fogalmát természetesen legtöbbször a digitális technológia, valamint az IoT oldaláról közelítjük meg, ám ez a fajta beszélgetés sokszor megragad a szakemberek szintjén. Ami azonban feltűnően más volt, és üdítően pozitív, hogy a párbeszédeknek ezúttal a városlakók is aktív résztvevői voltak. Hiszen egy város nem lehet város lakói nélkül. És csak akkor lehet okos, ha lakóiért van. Így hát nem számított, hogy éppen a LEGO designerei osztották meg tanácsaikat a játékos tervezésben rejlő lehetőségekről, az Open & Agile Smart Cities tevékenységében érdekelt kutatók és vállalkozók vitatták meg az okos városok jövőjét, a Coding Pirates vagány programozói oktatták a következő generáció női programozóit vagy diákok ötleteltek egy asztal felett, a párbeszédek másik felén mindig egy városi polgár állt, akinek véleménye éppen annyira mérvadó volt és meghatározta a beszélgetések menetét, mint bármelyik előadó szakemberé. Úgy gondolom, hogy bár megannyi különleges és jól szervezett konferenciával és fesztivállal találkozhatunk, melyek az IoT és a digitális technológia tematikája köré épülnek, legtöbbjüknek még sokat kell fejlődnie ahhoz, hogy valóban befogadható üzeneteket kommunikáljanak. Az Internet Week Denmark mindenféleképpen egy követendő példa ezen a téren.

Börönte Kata

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.