Hygge, amikor pillangók repkednek a fejed felett

Szakmai gyakorlat Európa egyik legokosabb városában 5. rész

Azt hiszem, nem sok jobb dolog van a világon, mint a dán tavasz. Ez az az időszak, amikor az a „valami”, a hygge, olyan erőteljesen jelen van a hétköznapjaidban, hogy már képtelen vagy nélküle élni, és azon kezdesz gondolkodni, hogy hogyan lehetne törvénybe foglalni annak gyakorlását a világ minden országában. Ez persze nem ilyen egyszerű, hiszen a hygge fogalmát már csak definiálni is rendkívül nehéz, azt sokkal inkább érezni kell ahhoz, hogy valóban megértsük.

fotó: Börönte Kata

Ez a megfoghatatlan és megmagyarázhatatlan érzés ott lapul a dán hétköznapok (és hétvégék) apró momentumaiban. Amikor egy jó kis könyvet olvasva ülsz az ablakod mellett és egy hirtelen zivatar kezd el kopogni az üvegen. Amikor egy kávézó teraszán ücsörögsz kávét szürcsölve és bár a levegő még mindig egy kicsit csípős, de a nap sugarai mégis átmelegítenek. Amikor végre van egy kis időd, hogy visszatérj a természetbe és a város parkjaiban sétálva méterenként újabb sütkérező baráti társaságokba botlasz, akik önfeledten heverésznek a fűben. Amikor a botanikus kertben sétálva fekete pillangók repkednek a fejed felett. Tudom, tudom, ez hihetetlenül csodálatosan, szinte már émelygősen hangzik, de a fekete pillangók valóban léteznek!

fotó: Börönte Kata

A dán tavasz idén a lehető legjobb pillanatban köszöntött be. Miután egy hónapig az asztalom mellett görnyedtem a sötétben a laptopomhoz láncolva, a napsütés és az a fajta szabadság, ami átjárja most Aarhus városát a legjobb orvosságként szolgál a kimerültség és a fásultság ellen. Így hát a hétvégén, kihasználva a jó időt, én is a botanikus kert felé vettem az utamat, hogy egy kicsit kikapcsoljam az agyam és átadjam magam a hygge magával ragadó érzésének. Bár igencsak nehézkes szavakba foglalni ezt az élményt, remélem, hogy fényképeim segítségével mindenki egy lépéssel közelebb kerül majd a fogalom megfejtéséhez.

Börönte Kata

One thought on “Hygge, amikor pillangók repkednek a fejed felett

  • Drága Kata,
    Olyan csodálatosan írtad meg ezt az érzésedet, hogy nem csak a tavaszt érzem, hanem a boldogságtól sírni tudnék. Remélem, hamarosan író lesz belőled! Gratulálok! Egy csoda vagy! Ölel: Mária

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük