Hogyan képes egy szövet zenélni? Az EJTech workshop Zachar Viktória textiltervező szemével

A textil alapvetően taktilis anyag: simul, feszül, megérint, tapintható. A tér és a test kapcsolatában is értelmezhető. De az érintésen keresztül további dimenziókat nyit meg számunkra, hiszen ma már akár zenél, melegszik, mozog egy szövet is, mert fizikai tulajdonságai kiterjeszthetőek. A multiszenzoriális élményeket rejtő anyagok tervezése nagyon izgalmas terep. A METU-n megrendezett EJTech workshop élményeit osztotta meg velünk Zachar Viktória textiltervező.

fotó: Kaszás Tamás

A tavaszi workshop bemelegítő gyakorlataként megismerkedtünk az EJTech kutatási területével, Kárpáti Judit és Esteban de la Torre munkáival, kollaborációjuk alapjaival és céljával. Vagyis az általuk megálmodott kísérleti interfészek változatos világával, saját fejlesztésű e-textiljeikkel, amelyek például a hang, a zene és textil ötvözetét jelentik. Kedvcsináló prezentációjukat követően lehetőségünk volt kipróbálni az interaktív textileket, közvetlenül lehetett megtapasztalni, hogyan is képes egy anyag például ‘zenélni’. Ezután következett egy kis fizikaórára emlékeztető foglalkozás az áramkörökről, a fizikai számítástechnikáról, a mikrokontrollerek, áramkörök és a különböző elektromosságot vezető anyagok rejtelmeiről; mindez kibővítve kreatív kódolással, interakció tervezéssel és sound designnal. Szerencsére senki nem veszett el a technika útvesztőiben, mert olyan speciális áramkör tervezési eszközökkel, elektromosságot vezető anyagokkal (szálakkal és festékekkel) találkoztunk, amelyeket még egy textiles is könnyedén tud kezelni.

fotó: Kaszás Tamás

Korábban már volt a témához kapcsolódó munkám, így ismertem az EJTech projekteket is, azt viszont nem tudtam, hogyan is működnek egyes részletek. Így valóban nagyon jó volt élesben is megtapasztalni, hogy egyéb szakterületek magasabb szintű ismerete hogyan tud bekapcsolódni a textiltervezésbe, ezáltal milyen plusz funkciók adhatók például egy egyszerű szövetnek.

fotó: Kaszás Tamás

A kurzus utolsó alkalmára mi is készítettünk egy-egy működő szenzort. Bevallom, az elején ettől egy picit féltem, mert első hallásra rendkívül bonyolultnak tűnt az egész, de ahogy lépésről lépésre megismertem a működését, úgy éreztem egyre izgalmasabbnak az átjárhatóságot a különböző médiumok között. Sok segítséggel mindent kipróbálva – learning by doing – ismerkedtünk a technológiai megoldásokkal. Készítettünk áramköröket textilre, festettünk kapcsolókat, kicsit belenéztünk a programozás alapjaiba és végül mindenki kipróbálhatta saját szenzorát. És nem csak szövetből készült szenzorokkal dolgoztunk a kurzuson. Volt, aki felületi struktúrát alakított ki, vagy grafikai elemekkel készített a hang vezérlésére alkalmas kapcsolókat. Mind nagyon izgalmas megoldás volt.

Az én kísérletem egy korábbi munkám továbbfejlesztéséhez kapcsolódott. Diplomamunkámban azzal foglalkoztam, hogyan alakítható ki hangokból textil mintázat, így már a kurzus elején az volt a tervem, hogy a lehetőséget kihasználva most visszafordítanám a dolgot és kipróbálnám, hogy lehet a ‘mintából’ hangot képezni. Ezért egy jacquard szövetem mintáját kiemelve vezető szálat (rézdrótot) öltögettem az anyagba, ez vezérelte volna a hangot, ami egy jacquard szövőgép ritmikus zaja volt. Az ötlet megvolt, az anyagkísérletek és tanultak alapján az alkalmas anyagok is, viszont egy ’ártatlan’ hőkezelés folytán – kivasaltam – a rézdrót elvesztette vezető képességét. Az utolsó pillanatban így ezt cserélnem kellett egy vezető szálra, de végül így is megszólalt a szövetem. Ez egy igazi trial and error tapasztalat volt nem csak nekem, de Juditnak és Estebannak is.

Most már látom, rengeteg lehetősége van a textil interfészek világában, talán ezért is szeretem igazán a textilt, mert nincs olyan terület, amit ne lehetne valahogyan közös nevezőre hozni vele, legyen az elektronika, számítógépes programozás, fizikai vagy kémiai kutatások. Textilesként engem is foglalkoztat, milyen technológiákat tudok bevonni a munkáimba, így nincs kizárva, hogy a jövőben jobban elmerülök ebben a témában.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.