Diploma után a kreatív szakmába… II.

Cikksorozatunk második része egy fotográfust, egy belsőépítészt és egy filmest mutat be. Mindhárman sikeresen diplomáztak a METU-n és most már saját szakmai útjukat járják.

Hasenfratz Ora

Ora 2014-ben a METU fotográfia alapképzésén szerezte meg diplomáját, jelenleg a SCAD (Savannah College of Art and Design), Photography MFA másodéves hallgatója. Emellett gyakorlatként a Karib-térség egyik szigetén tanít fotózást 13 és 16 év közötti helyi fiataloknak.

forrás: http://orahasenfratzblog.tumblr.com/

Alkotásaiban a fényképek őszinteségére helyezi a hangsúlyt, ami nála a személyes indíttatású témaválasztásnál kezdődik. Elmondása szerint a fotózást öngyógyításra használja, ezzel képes a saját testi és lelki problémáinak feldolgozására. Az ilyen bensőséges témájú alkotói fotói között szerepel a My Lyme, valamint a Twins címet viselő sorozata. Az előbbiben saját betegségével és annak kezelésével, az utóbbiban az ikertestvérétől való elszakadásával és a felnőtté válás nehézségeivel foglalkozik.
Diplomamunkája a Smells Like Teen Spirit, a divat és az alkotói fotográfia, valamint a gyermek- és a felnőttkor párhuzamait és határait keresi. A Stay or Leave sorozata szintén a felnőtté válásról szól, de itt erős dilemma a menni vagy maradni kérdése is. Személyes témái és azok intim hangulata őszinte és valós érzelmekről árulkodik, amivel a néző könnyen azonosulhat, akár saját tapasztalatain keresztül is. Az alkalmazott fotográfián belül a divat- és portréfotózás érdekli leginkább.

forrás: http://orahasenfratzblog.tumblr.com/

Tavaly októberben elnyerte a Capa Központ által meghirdetett Víz összeköt pályázat második helyezését. A zsűri a Turks & Caicos sorozatot díjazta, amit a Mai Manó Házban egy kiállításon is megtekinthetett a közönség. Szintén tavaly októberben az Art Market Budapest Art Photo Budapest szekciójában kiállított Kitchen Series sorozatával kiérdemelte a Budapest a fiatal tehetségekért program különdíját. A díj érdekessége, hogy a pénzjutalommal kiállítási lehetőség is járt, ami május 17-től lesz megtekinthető a Budapest Projekt Galériában. A kiállítás anyaga Ora legszemélyesebb munkáját, a fentebb már említett Lyme-kórról szóló sorozatát mutatja be.

forrás: https://www.behance.net/gallery/32633777/Twins

Hrabovszki Márió

Márió 2016 nyarán a METU Belsőépítész környezettervező művész mesterképzésen szerezte diplomáját, de az alapképzést is itt végezte Környezetkultúra szakon.

Nála a tervezési feladatok mindig szabadkézi rajzolással kezdődnek, ezért az erre szolgáló rajzfüzetét mindig magánál hordja. Hiteles szakemberként fontosnak tartja, hogy minden egyes új projektje kapcsán papírra vesse az elképzeléseit, majd ezt követően azokat lemodellezze, végül 3D látványterveket készítsen. Inspirációként adott formákból és képekből indul ki, amit először mindig a fejében, végül a papíron lát viszont. Gyerekkora óta állandó szerepet játszik életében a művészeti oktatás, hiszen az általános iskolát követően a szegedi építészeti iskolában rajz-vizuális kultúra szakon tanult tovább. A középiskola befejezése előtt, a pályaválasztás közelében kezdett el még komolyabban foglalkozni a rajzolással. Emellett mélyépítői szakon végzett egy OKJ-s képzésen és több órát hallgatott a Tömörkény István Művészeti Gimnáziumban.

Folyamatosan gyakorolt és képezte magát a felsőoktatásra, majd az érettségit követően Budapestre költözött, ahol egy szobrászati és grafikai műhelyben is tanult. Az egyetem előtt és közben végig a szakmájában dolgozott, így mára már több éves tapasztalattal rendelkezik. Tevékenysége nagy területet fed le, feladatai folyamatos pörgésben tartják. Jelenleg három nagyobb témán dolgozik, ahol a tervezési folyamatok mellett a kivitelező cégekkel is ő tartja a kapcsolatot. Bár van állandó munkahelye, a külső projektjei szakmájának a kreatívabb és szabadabb részét képezik.

Legutóbb egy fodrászat (Red Hair Fodrászat – tulajdonos Veres Ádám) komplett felújítását vállalta el, amit közel tíz nap alatt dolgozott ki. A feladat hirtelen jött és gyorsan kellett reagálnia az eseményekre, azonban olyan kihívással találta magát szemben, amire mindig is vágyott. Az első olyan megbízása volt ez, ahol nem egy lakásbelső terével kellett foglalkoznia. Egy másik, Buda Side nevet viselő projektjében egy magasabb árkategóriájú lakás belső tereiért felelt, valamint ez volt az első olyan komolyabb munkája, ahol teljesen szabad kezet kapott. Diplomamunkája a Margitsziget Evezős Center rehabilitációs terve volt. A jövőben szívesen beindítaná saját brandjét, emellett a Magyar Építész Kamara tagságára is pályázni szeretne.

Borbás Dávid

Dávid 2015-ben végzett a METU Mozgóképművész mesterszakán a Mozgókép – műsorkészítő specializáció hallgatójaként. Máris számos nemzetközi sikert tudhat magáénak, valamint azt is fontos tudni róla, hogy szakmai tanulmányait először külföldön kezdte meg.

2011-ben, Skóciában diplomázott mint rendező az Edinburgh Napier UniversityScreen Academy Scotland intézményében. Ezt követően visszaköltözött szülőhazájába, Svédországba, ahol gyártásvezetőként és line-producerként dolgozott. Ezzel párhuzamosan a Teater Replica-ban működött asszisztensként, ami valamikor Stockholm egyik legfontosabb független színháza volt. Jurek Sawka-val, a színház főrendezőjével négy részes drámasorozatot írt, amit a svéd filmalap támogatott. Ez idő tájt találkozott egy magyar újságcikkel, ami egy Wartburggal elkövetett postarablásról szólt. A hír érdekes témája annyira megfogta Dávidot, hogy úgy érezte, valamit kezdenie kell ezzel a történettel. A sors végül Magyarországra hozta, majd a METU hallgatója lett 2013-tól. Itt találkozott Vida Orsolya forgatókönyvíróval és Szentgáli Csaba operatőrrel, akikkel a mai napig együtt dolgoznak és szoros barátság alakult ki köztük. Az egyetem filmes tanárai közül Bollók Csaba, Szabó Gábor, Miklós Mari, Salamon András és Rohonyi Gábor is erős benyomást tettek rá.

A diploma megszerzését követően egy munkaajánlatot kapott Svédországból, ahol Ruben Östlund (A Lavina, a Play, és az Involuntary rendezője) rendezői asszisztenst és helyszínfotóst keresett a legújabb filmjéhez. A személyes találkozót egy próbaanyag követte, amiben Dávid javaslatokat tett a film helyszíneire és azok színészeire. Az anyag nagyon sikeres volt, így 2015 szeptembere és 2016 januárja között Dávid lett a The Square fő helyszínfotósa. Ezzel párhuzamosan folytatta a munkát Vida Orsolyával, akivel két nagyjátékfilmen, A Szobor és a Mr. Peterson tervén is dolgoztak. 2016 januárjában az elolvasott cikk témájából született Wartburg című kisfilmjük, amely elnyerte az Emir Kusturica által alapított Kustendorf Filmfesztivál fődíját, majd ezt követően áprilisban a Pázmány Film Fesztivál II. helyezését is bezsebelte. A Sightseeing című diplomafilmjük több fesztiválon is vetítésre került, valamint számos díjban is részesült: FICC (Nemzetközi Filmklubszövetség) Jury Special Mention – Etiuda & Anima International Film Festival, I. Díj – Legjobb Rendező – XXIII. Diákfilmszemle, Jury Külön díj – SlowFilm Festival.

Dávid 2016-ban megalapította a Bahnhof Film alkotócsoportot, amiben több volt METU-s csoporttársával dolgozik együtt (Batka Máté operatőr, Becskei Gábor rendező, Csörköl Zsolt rendező, Kovács Dávid forgatókönyvíró, Mózes Gergő rendező-író, Rengei Tímea forgatókönyvíró és Vida Orsolya forgatókönyvíró). Projektjeik közül 2016-ban A buszsofőr és az Utolsó bánság megnyerte a Filmjus rövidfilm-pályázatát is. Az alkotócsoport hisz abban, hogy a zavartalan alkotás alapfeltétele a szabad és kreatív környezet. Olyan filmterveket és történeteket dolgoznak fel, amelyek fontosak lehetnek a saját generációjuk számára, illetve nem találkozhat velük gyakran a néző a mozikban. Olyan témák ezek, amiben a humor és a dráma mellett erősen megjelenik az emberközpontú szemlélet. Dávid elmondása szerint régi álma vált valóra a Bahnhof Film létrejöttével, hiszen mindig is arra vágyott, hogy olyan emberekkel dolgozzon együtt, akikkel képes nehézségek nélkül, gördülékenyen alkotni.

Motesiczky Borbála

 

Galéria/Hasenfratz Ora

 

Galéria/Hrabovszki Márió

 

Galéria/Borbás Dávid

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.