Kaospilot – A kreatív lázadóké a jövő

Szakmai gyakorlat Európa egyik legokosabb városában 2. rész

Azt hiszem, hogy már az előző cikkemben is említettem, de talán nem árt még egyszer kihangsúlyozni, hogy Aarhus mennyire kreatív város. Még csak három hete vagyok itt, de máris rengeteg kreatív impulzus ért, legyen szó a szakmai gyakorlat helyszínéről, az emberekről, akikkel lehetőségem adódik találkozni és együtt dolgozni, a kutatókról, akik nap mint nap megfordulnak az egyetem épületében vagy azokról az ismeretlenekről, akikbe a városban sétálva botlok bele. A kreatív atmoszférán felül, Aarhus másik jó tulajdonsága, hogy rendkívül nemzetközi. Előfordulhat, hogy ez kizárólag az én egyéni álláspontom, de úgy gondolom a két említett jellemvonás tesz egy helyet igazán vonzóvá és élhetővé.

A tervem a szemeszterre az volt, hogy egy kreatív sétára invitálom a blog olvasóit Aarhus városában és megpróbálok mindenkit meggyőzni arról, hogy érdemes ellátogatni ide. Azt gondoltam egyszerű dolgom lesz, hiszen bárhova nézek, mindig találok valamit, ami inspirál. Mikor azonban azon kezdtem gondolkozni, hogy mi is legyen az első állomásom, mégis nagy dilemmával kellett szembenéznem, mivel képtelen voltam választani a rengeteg lehetőség közül. Szerencsére egy váratlan meghívó megkönnyítette a döntésemet, és első utam a Kaospilot épületébe vezetett, hogy részt vegyek az intézmény nyíltnapján.

Hogy mi is az a Kaospilot és miért nem hallottunk még róla? – kérdezhetitek értetlenül. Az egyik lehetséges definíció a következő: Kaospilot is a hybrid business and design school, a multi-sided education in leadership and entrepreneurship. Our teaching programmes are not designed simply to shape students to fit the future, but to help them create it.Az intézmény esszenciája tehát abban rejlik, hogy ahelyett, hogy olyan tudást adna át a diákoknak, amellyel helytállhatnak majd a jövőben, inkább azt a célt tűzte ki maga elé, hogy velük együtt formálja a jövőt.
Fogalmam sem volt, mire is számítsak, mielőtt megérkeztem a nyílt napra, kizárólag a fenti rövid idézet lebegett a szemem előtt. Aztán beléptem a hatodik emeleti, hatalmas ablakokkal és gyönyörű panorámával rendelkező terembe, ahol Andreas, az egyik diák, azonnal egy bögre kávét nyomott a kezembe és megkérdezte, miért is vagyok ott. Innentől kezdve lehetetlen volt ellenállni annak az erőteljes kreatív légkörnek, ami beszippantott.

Mikor hazafelé sétáltam, a tapasztaltak alapján megpróbáltam én magam is definiálni a káosz rebellis királyait, és a következőre jutottam. A Kaospilot egy olyan alternatív felsőoktatási intézmény, amely szokatlan struktúrájával és tanítási módszereivel próbálja képezni a jövő kreatív vállalkozóit, üzletembereit és vezetőit a design szerteágazó területein. A 3 éves oktatási program teljesen eltér a felsőoktatási intézményektől megszokott tantervektől. Amint belépsz a Kaospilot kikötőben álló, lenyűgöző kilátással rendelkező épületébe, azonnal elfelejtheted a krediteket, az unalmas előadásokat és a vizsgákat. Itt minden a kreativitásról és az önkifejezésről szól. Egy-egy évfolyam munkája féléves projektek köre épül, melyek lehetőséget adnak arra, hogy a „diákok” az első pillanattól kezdve gyakorlatban próbálhassák ki magukat. Bár az iskola központja Dániában van, egyik mottójuk, hogy az egész világ a játszóterük. Ez a valóságban is tökéletesen érvényesül, hiszen minden évfolyam fele külföldi diákokból áll, a projektek, amelyekben részt vesznek pedig a világ különböző pontjairól kerülnek kiválasztásra. A képzés során tehát egyszerre erősödnek a lokális kötődések és fejlődnek a globális kapcsolatok. Így nőnek fel a jövő kreatív vezetői!

Bár úgy gondolom, hogy a szavaknak hatalmas ereje van, néha nem árt egy kis vizuális melléklet sem, ezért szeretnék megosztani egy videót is veletek, hogy közelebb kerüljetek a Kaospilot fogalmához. Mindaz, ami a videóban elhangzik – rengeteg kávéval és süteménnyel kiegészülve – ahhoz vezet, amit egyszerűen csak forradalmi kreativitásnak neveznék. (Igen, meggyőződésem, hogy a kávé és a sütemény a kreativitás egyik meghatározó motorja, legalábbis Dániában.)

De hagyjuk meg a kulináris rejtelmeket egy következő alkalomra.

Börönte Kata

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.