Diploma után a kreatív szakmába…

A következő felsorolásban olyan végzett hallgatókat mutatunk be, akik az egyetemi éveik óta aktívan dolgoznak a kreatív iparban. Munkájuk különösen sokrétű, hiszen a tárgytervezés, a téralkotás és a vizuális kommunikáció különböző területein tevékenykednek.

Bráz Noémi

Noémi egy igazán ígéretes tehetség, akinek pályája egyre feljebb ível. 2014-ben a Kézműves alapképzésen szerezte meg diplomáját, majd egyetemi tanulmányait folytatva Divat- és textiltervezés mesterszakon végzett. Divattervezőként önálló brandet alapított Noen Design márkanév alatt, mellyel már számos hazai és külföldi szakmai megjelenést tudhat a magáénak.

forrás: Noen Design https://www.facebook.com/noebraz/

Egy-egy projekt kapcsán leginkább saját rajzait és festményeit adaptálja, direkt módon sohasem használ fel külső inspirációkat. Minden munkájában erősen törekszik arra, hogy saját kézjegyével és művészi megfogalmazásával tegye egyedivé. A divat számára a legkreatívabb terület, hiszen egy állandóan fejlődésben lévő ágazatnak tartja. Jellemző rá a kísérletezés, előszeretettel roncsol, printel és vegyít eltérő textúrájú matériákat, melyekből teljesen új anyagokat hoz létre. Önálló fejlesztésű alapanyaga is van, mely újrahasznosított PVC és vegyi szálasanyagok egybeolvasztásából született meg.

forrás: Noen Design https://www.facebook.com/noebraz/

Kollekcióit nem szezonális trendként, hanem különálló projektekként kezeli, így ezek olykor bővülnek, és az adott évszak végén sem járnak le. Tervei között a mindennapi viseletre szánt elemek mellett extravagáns darabok is helyet kapnak.

forrás: Noen Design https://www.facebook.com/noebraz/

Az elmúlt időszak hazai és nemzetközi téren is eseménydús volt a márka számára. Noémi Raccoon nevet viselő diplomakollekciója idén Kínában, a Harbin Fashion Week eseményén szerepelt. Sikeresen részt vett a londoni divathéten, a Marie Claire Fashion Daysen, Szlovákiában a WLF Divatshown és a Kosice Fashion Weeken, valamint a Krakkói divathéten is. Emellett több díjat is bezsebelt, elismerték az European Fashion Union és a Jól áll neked a tolerancia divatpályázatán, a Lenovo X Elle divattervező pályázatán, valamint 2016-ban elnyerte a METU ART diplomadíjat is. A ruhatervezés mellett kiegészítőket és ékszereket is készít, Vírus és Unicornis ékszer kollekciói már a Mono Art & Design boltjában is kaphatóak a Kossuth Lajos utcában.

Kosztándi Orsolya

Orsi életvidám, folyton tenni akaró és szakmailag megújulni vágyó lány, aki harmóniára törekszik az életében és a munkáiban. A tavaly végzett Tervezőgrafika mesterszakos hallgatót a szakmai kihívások állandó fejlődésre ösztönzik, hiszen a digitális technikákban folyton frissnek és naprakésznek kell lennie. Leginkább az inspirálja, ha különböző művészeteket ötvözhet tervezőgrafikai tevékenysége során, melyek egy különös egyveleget alkotva tökéletesen reflektálnak egymásra.

fotó: Kosztándi Orsolya

Számos hazai és nemzetközi pályázaton szerepelt eredményesen, 2015-ben az OMDK 3. szekció első díját nyerte el munkájával, ami a Bartók innen és túl. Zenei parafrázisok Bartók Béla II. hegedűversenyéhez címet viselte. Szintén ebben az évben különdíjat kapott a szegedi Belvárosi Mozi logópályázatán, és részt vett a lengyelországi Fresh Design nemzetközi workshopján is. Szoros kapcsolatot alakított ki az Egyetemmel, hiszen itt is számos grafikai tervezés fűződik a nevéhez. A 2015-ös New Craft csoportos kiállítás arculatát, valamint a Think Outside the Box projekt – Csajkovszkij Jolánta és A cárnő cipellője című darab grafikai látványtervezése is hozzá fűződik.

forrás: Orsolya Kosztándi Graphics

Önálló kiállítását is megtekinthette a közönség a Szegedi Akadémiai Bizottság székházában. A digitális grafikákból álló tárlat a Számító-képek címet viselte, valamint a város önkormányzata művészeti alkotói támogatásban is részesítette. Emellett Orsi nevéhez fűződik a budapesti Koós Károly Általános Iskola és Gimnázium belső tereinek arculati megtervezése is. 2016-ban elnyerte a METU ART diplomadíjat, valamint tavaly ő készítette a Tervezőgrafika mesterszak diplomakiállításának arculatát is, ami a Budapesti Lengyel Intézetben volt látható. Diplomamunkája a PARALLEL, egy összművészeti és ismeretterjesztő kiadvány a zene és a tánc kapcsolati rendszeréről, ami elsősorban a 8-16 éves korosztályt szólítja meg.

forrás: Orsolya Kosztándi Graphics

A szakmai elismerés épp olyan fontos számára, mint a megrendelő elégedettsége egy egyéni megbízás kapcsán. Jelenleg webdesignerként dolgozik és mellette programozni tanul. A jövőben szívesen beindítaná saját grafikai vállalkozását, valamint szeretne tanítani és gyerekekkel foglalkozna.

Kiss Ákos

Ákos 2013-ban a METU első végzős Média design évfolyamában szerezte meg diplomáját. Szabadúszóként a reklámgyártás területén és a könnyűzenei szektorban dolgozik, valamint utómunkát és animációt tanít az Egyetemen.

forrás: http://felonline.hu/2015/07/06/arra-flesseltem-ra-hogy-fel-akarok-gyujtani-egy-szeket/
fotó: Dancs Enikő Bianka

Sokoldalú szakember, animátor, VFX editor, VJ és kliprendező egyben. Előszeretettel foglalkozik interaktív programozással, emellett a szorosan kapcsolódó határterületek érintkezési felületeit vizsgálja. Számos hazai zenekar vizuális anyagáért ő felel, így többek között a Budapest Bár, a Kiscsillag és az Elefánt koncertjein láthatóak audiovizuális projektjei.

forrás: http://soharoza.hu/tabu-kollekcio/

Általában szabad kezet kap a munkája során, ahol a vizuális anyagok tartalma mellett a technikai kivitelezést is ő végzi. Zenével kapcsolatos megbízásaiban mindig az adott zeneműből indul ki, melynek aztán leképezi világát, ahogy ez a Kiscsillag Melegszék című száma esetében is történt. Legyen szó zenéről vagy színházról, Ákos tevékenységi köre széles spektrumon mozog. A Trafóban tavaly ősszel bemutatott Tabu kollekció divatkoncertje Nagy Fruzsina jelmeztervező és Halas Dóra a Soharóza karnagya kollaborációjából született, ahol Ákos, mint médiaművész felelt a vizuális megjelenésért.

Motesiczky Borbála

 

Noen Design

 

Orsolya Kosztándi Graphics

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.