Szakmai gyakorlat Európa egyik legokosabb városában

Aarhus. Ismerősen cseng? Nem? Pedig Dánia második legnépesebb városáról van szó, mely forgalmas kikötő, élénk diákváros, gasztronómiai fellegvár, kreatív központ, 2017-ben pedig, amellett, hogy Európa kulturális fővárosa, fél évig az otthonom is. Az Erasmus + ösztöndíjnak köszönhetően a következő szemesztert Dánia egyik, számomra leginspirálóbb városában tölthetem. Cikkeim segítségével szeretnék beszámolni tapasztalataimról, élményeimről és benyomásaimról, és mindenkit arra ösztönözni, hogy ne féljen elindulni, hiszen a legnagyobb kihívások tartogatják a legtöbb meglepetést és fejlődést.

fotó: Börönte Kata

A skandináv országok nagyon sok mindenben járnak az élen, legyen szó a gazdaságról, a technológiáról, a társadalmi egyenlőségről, a művészetről vagy a designról. Nem véletlen, hogy 2017-ben a ciprusi Páfosz mellett, egy dán város kapta Európa kulturális fővárosának címét. Az Európai Unió által odaítélt cím rengeteg újítást, kulturális felfrissülést és fejlődést és megannyi lehetőséget jelent egy város számára. Aarhus azonban nem elégedett meg azzal, amit kaphat. Igazi skandináv mentalitásának köszönhetően, mindezt vissza is akarja adni lakóinak és látogatóinak. Éppen ezért nem csak egy színes, kulturálisan túlzsúfolt évnek néz elébe, hanem egy olyan, interaktív városfejlesztési programnak is, amely minden városlakót és turistát bevonva gondolja újra a városban rejlő lehetőségeket, a régire építkezve, a jövőbe nyúlva. Ez az Aarhus 2017 RETHINK program.

fotó: Börönte Kata

Aarhus 2017 RETHINK

Az Aarhus 2017 programsorozat a ’RETHINK’ alcímet kapta, mely több egy szimpla tematikánál, sokkal inkább egy olyan progresszív nézőpont, mely arra szólít fel, hogy merjünk bátran és nyitottan gondolkodni, így formálva a társadalom minden rétegét és szegmensét egy jobb jövő érdekében. A programsorozatnak számos résztvevője van, köztük az Aarhus University is, szakmai gyakorlatom helyszíne. A kutatási projekt, melyben lehetőségem lesz részt venni, egyszerre csatlakozik az Aarhus 2017, az OrganiCity, valamint az Open and Agile Smart Cities programokhoz. A kutatás középpontjában az okos város rendkívül összetett definíciója áll, mely olyan szerteágazó kérdéseket érint mint a gazdaság, a politika, a kultúra, a környezettudatosság és fenntarthatóság, a közlekedés, valamint a társadalmi problémák, mindezt a digitális technológia eszközeivel vizsgálva és előremozdítva. A cél, mindenekfelett egy olyan emberközpontú, interaktív város kialakítása, mely megkönnyíti a mindennapi tevékenységek gördülékenységét, elősegíti az innovációt, a gazdasági fejlődést és a kreatív osztály kibontakozását. Az okos város az innovatív városfejlesztés és a 21. századi urbanisztika által megálmodott elérhető utópia.

fotó: Lean K. Hansen

Aarhus mint okos város alapanyag

Ahogyan azt a bevezetőben is említettem, Aarhus egy rendkívül sokszínű város. Amellett, hogy jó földrajzi és gazdasági adottságokkal rendelkezik, ami talán ennél is fontosabb, hogy lakói nyitottak a fejlődésre. A városban egymás mellett élnek a hagyományok és az újítások. Jelen van a történelem, mely békésen élhet a modern építészet mellett. Egymáshoz illeszkednek és egymást formálják az Óváros falai, a Latinerkvarteret újhullámos kávézói és éttermei, a gazdag természeti környezet és az Ø városrész építészeti remekművei.
Aarhus egy olyan város, ahol a minőség mindig előnyt élvez a mennyiséggel szemben és ahol a felgyorsult, digitalizált világ nem ment a lassú életvitel, a tökéletesre fejlesztett, olykor melankolikus, de korántsem szürke, északi „slow living” rovására. Éppen olyan, mint amilyennek egy potenciális okos városnak lennie kell.

Mind Aarhus, mind pedig én nagy kihívások elé nézünk 2017-ben. Remélem, hogy mindketten okosabban zárjuk majd ezt az évet.

Börönte Kata

 

fotó/forrás: Lean K. Hansen, Börönte Kata, http://www.archdaily.com/483415/the-iceberg-cebra-jds-search-louis-paillard-architects

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.