Novemberben több helyszínen is a plakát az úr

Poszter, plakát, falragasz. Egy műfaj, ami a popkultúra és a magas művészet határán táncol és egészen biztos, hogy mindenkiben kellemes emlékeket idéz fel, legyen szó kamaszkorunk kedvenc együttesének plafonra ragasztott képéről vagy Lautrec ikonikus, Moulin Rouge-t idéző darabjairól.  Az első PosterFest célja, hogy a régi emlékek mellé újak szegődjenek, a kortárs plakátművészet kérdései és válaszai pedig új közönséget szólítsanak meg.

fotó: Július Gyula

fotó: Július Gyula

19. századi megjelenése óta számos korszakon ívelt át és különböző válfajai jó néhány generációt kísértek útján. A nyomdaipar és a nyomdatechnika fejlődésének eredményeként a korábbi sokszorosítási eljárások (fametszet, rézmetszet) helyét átvette a litográfia, ami az önálló plakátművészet alapjait tette le. Az igazi fellendülést a századforduló és a szecesszió jelentette, amikor már olyan mesterek bontakozhattak ki, mint Chéret, Mucha vagy Lautrec. Az első világháború után új irányzatok születtek, a gazdag ornamentikájú, l’art pour l’art plakátokat felváltotta a nagyon direkt, propagandisztikus stílus. Mivel előállításuk gyors és olcsó volt, hamar a tömegkommunikáció szolgálatába állították, hogy a grafikai elemek kifogyhatatlan kombinációival hirdessenek anyagi vagy szellemi termékeket, különböző társadalmi nézeteket.

Egyrészt azért, hogy a műfaj eddigi sikereit és kiválóságait ünnepelje, másrészt hogy a kortárs nemzetközi plakátművészet legjobb alkotásain keresztül újradefiniálja azt, a Magyar Plakát Társaság és a Magyar Művészeti Akadémia Iparművészeti Tagozatának támogatásával létrejött az első PosterFest. A szakmabeliek és laikusok számára is izgalmas kiállítás a hagyományos keretekből kilépve, inkább eseménysorozat jelleget ölt. A központi kiállítás, november 3. és 25. között három kísérőrendezvénnyel kiegészülve, más-más nézőpontból közelíti meg a plakátművészet és más-más funkcióját emeli ki.

fotó: Július Gyula

fotó: Július Gyula

Az ELTE, Lágymányosi Campus északi tömb, Gömb Aulájában megrendezett központi kiállítás kapásból három részre bontható. Elsőként az 1956-os forradalom 60. évfordulójára kiírt pályázat nyerteseit mutatják be. Ebben a szekcióban az akkori, forradalmi fiatalokkal egyidős művészhallgatók értelmezik újra a szabadságharc eszméjét, üzenetét. A második részben olyan, már önálló grafikusművészek kulturális, kereskedelmi, közérdekű és autonóm témákban készült pályázatnyertes plakátjai kerülnek bemutatásra, mint Csordás Péter vagy Faniszló Ádám. A kiállításon megtekinthető a Magyar Plakát Társaság nemrég elhunyt alapító tagjának, Balogh Istvánnak 15 alkotása is, amely egyben tisztelgés az életműve előtt. Harmadik egységként a világ legjobb tervezői közül 40 meghívott művész alkotásain keresztül nyerhetünk betekintést a műfaj legfrissebb problémafelvetéseibe. A zömében társadalmi kérdéseket feszegető plakátok kiállítói közt látjuk például Moises Romerot, Tomaso Marcollat vagy Christopher Scottot is. A központi kiállítással párhuzamosan több rendezvény is van Budapesten.

fotó: Július Gyula

fotó: Július Gyula

A Metropolitan Egyetem Rózsa utcai campusán november 4-én 20 Plakát címmel nyílt egynapos pop-up tárlat, ahol az egyetem Grafika Intézetének hallgatói mutatták be változatos tematikájú és horderejű alkotásaikat.Az egyetem a Lengyel Intézettel közösen már negyedik éve tart workshopokat neves plakát mesterekkel, akik közül többek munkáit is láthatjuk az ETE Gömb Aulájában. Az idei év mestere, Michal Jandura volt, aki Katowicétől Tajpejig már számos elismerésben részesült.Puskás Marcell, Szirmai Dániel, Zsidek Barbara – csak pár név a kiállító hallgató közül, akik szintén igen széles palettán mutatják be a műfaj sokszínűségét. A Zene világnapját vagy filmeket hirdető kulturális plakáton kívül bőven találunk társadalmi témákat boncolgató alkotásokat is. Ilyen például a sarló és kalapáccsal újraértelmezett Szabadság-szobor, az intimitást a telefon fényében kereső fiatal párt bemutató korszatíra vagy a nők elleni erőszakot feldolgozó darab. Utóbbi az egyetem egy másik eseményén is feltűnik, a NANE (Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen Egyesület) Kérsz teát? című előadásán.

Az A38 Galériájában a School of Visual Arts Underground Images néven híres külföldi művészek munkáit láthatjuk november 15-től 26-ig, ahol többek közt olyan nevek bukkannak fel, mint Ivan Chermayeff, Milton Glaser és George Tscherny. Végül pedig november 4. és 18. között a Józsefvárosi Galériában, magyar és lengyel művészek 2006-ban, az 1956-os forradalom 50 évfordulójára készült műveit lehet megtekinteni.

Guttray Móni

 

fotó: Július Gyula, Ducki Krzysztof

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.