in | side | out – A nő négyszer

„Néha szükség van arra, hogy megdöntsünk bizonyos normákat, vizsgálva ezzel az emberi tűrőképességet.” (Hornyák Evelin)

Szekér Viktória: My Way or the Highway

Szekér Viktória: My Way or the Highway

A kiállítás ötlete egy péntek délutáni egyetemi szeminárium keretein belül született. Bár első hallásra lehet, hogy nem tűnik túl izgalmasnak, a szervezők fantáziája azonnal beindult. Az in | side | out kifejezés, egy olyan pop-up kiállítást ölel fel, melynek keretein belül a METU Design-és művészetmenedzsment mesterszakának végzős hallgatói prezentálnak olyan művészeket, akik szintén az egyetem falain belül tevékenykednek. A kiállító művészek a design és a képzőművészet szerteágazó területein alkotnak, ám valami közös bennük: munkásságuk központjában a nő áll.  Ahhoz, hogy mindenki tisztán lássa, miért is olyan különleges ez a kiállítás, fontos hangsúlyozni, hogy a művészek mellett, a szervezők is egytől egyig fiatal nők, akik menedzseri és kurátori ambíciójukon túl, valamint a design és a művészet iránt való szenvedélyük mellett, kiemelt szerepet tulajdonítanak a nő társadalmi helyzetéről való folyamatos diskurzusnak. Ebből a fúzióból, a művészet, a design, a divat és az érdekvédelem témakörének szoros együttműködéséből született meg egy összetett, többdimenziós mini kiállítás víziója. A pop-up esemény során négy csoport mutatja be a nőt, négy különböző nézőpontból, négy különböző formában. Az in | side | out a kettősségek és a párhuzamok kiállításaként jön létre.

fotó: Popov Alexandra

fotó: Popov Alexandra

A Pussy Parade Hornyák Evelin festőművész és Sztojkov Alexandra designer kollaborációja. A két alkotó közös munkája elmossa a határvonalakat a képzőművészet és a design között, miközben olyan, a női testtel, a nőiséggel és a nő társadalmi szerepével kapcsolatos sztereotípiákat döntenek meg, melyeknek már nincs helye a 21. században. Céljuk, hogy a látogatókkal együtt áttörjék azt a rózsaszín burkot, mely bár kétségkívül szép, éppen annyi értéket rejt belül, mint kívül.

Szekér Viktória, a METU Média design alapszakos hallgatója egy fikciós női érdekvédő szervezet köré építette kampányát, mely a My Way or the Highway nevet viseli. A látványterv azt a gondolatot járja körül, hogy milyen egyszerűen elkerülhető lenne a nemi erőszak és az ezzel járó áldozathibáztatás jelensége, amennyiben a szexuális együttlétet is olyan szabályok alapján értelmeznénk, mint ahogyan mindennapjainkban a közlekedést tesszük, az azt korlátozó KRESZ szabályok segítségével.

Horváth Renáta, a METU Öltözéktervező mesterszakos hallgatójának kollekciója, a ZIP, a science fiction filmek világát eleveníti meg. A ruhák geometrikus kialakításukkal, a cipzárak fémes csillogásával és a monokróm színek domináns használatával hoznak létre egy futurisztikus világot. A kettősség jelenléte ebben a projektben sem maradhat el, melyről az elasztikus és műbőr textilek duója gondoskodik. Így épül fel a ZIP, mely nem más, mint egy hordható műalkotás.

fotó: Ora Hasenfratz

fotó: Ora Hasenfratz

A három pop-up bemutatót a Lidewij Edelkoort-ról, a világ egyik legmeghatározóbb „trendelőrejelzőjéről” szóló előadás foglalja keretbe. Amellett, hogy a projektek mind egy-egy művész vagy tervező munkáját mutatják be, a program kiemelt része a kiállítókkal való beszélgetés is. Olyan kérdések megválaszolása a cél, melyek minden művészetkedvelő látogató és határozott nő gondolataiban ott lapulnak. Hozzuk őket bátran a felszínre!

Az esemény 2016. november 26-án, szombaton kerül megrendezésre az Eventuell Galériában a Stylewalker Night keretében.
A kiállítás megtekinthető december 2-ig 11 és 18 óra között.

Börönte Kata

 

fotó: Ora Hasenfratz, Popov Alexandra

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.