Dortmundi ősz – Erasmus partnerek: FH Dortmund

A mostanában főleg focicsapatáról, iparáról és modern építészetéről ismert Dortmund a Ruhr-vidék egyik fontos egyetemi központja. Az 1971-ben alapított, de jogelődje révén a 19. századig visszanyúló történettel bíró Fachhochschule Dortmund 7 karával, több mint 12 500 hallgatójával és a projektalapú gyakorlati foglalkozásokra épülő képzési struktúrájával lüktetően izgalmas kutatási és oktatási helyszín. A Metropolitan Egyetem művészeti képzéseinek friss Erasmus-partnerét az ottani Nemzetközi Hét alkalmából látogattuk meg októberben, az alábbiakban pedig megosztjuk élményeinket.

forrás: forrás: http://www.fh-dortmund.de/de/fb/2/index.php

Az egyetem erőssége hagyományosan a mérnöki tudományok és az IT terület oktatása, az innen eredő technológia alapú gondolkodás és a kutató-kísérletező kedv azonban erősen átsugárzik a többi területre is. A design kar 5 intézetet foglal magába: fotográfia, film&hang, grafika, tárgy+tér és szcenográfia fókusszal, elsősorban tehát a METU fotográfia, mozgókép, média design, design és grafikai szakjain tanulóknak ajánljuk a kiutazást. A művészeti képzések egy kampuszon koncentrálódnak, ami kedvez a különböző érdeklődésű diákok kooperációjának. Az épület jól felszerelt, saját könyvtára, műhelyei és kiállítóterei vannak, a városközponttól mindössze néhány metrómegállóra található, mégis külön kreatív univerzumként működő Max-Ophüls-Platzon. A képzés nyelve az egész karon elsősorban német, amit nem árt észben tartani, ha valaki kedvet kap a jelentkezéshez.

forrás: forrás: http://www.fh-dortmund.de/de/fb/2/index.php

Fotográfia: Az FH Dortmund BA és MA szinten is várja a fotográfiát tanulni vágyó hallgatókat. Ez a design terület egyik húzószakja, mely fotóriporteri, reklámfotó, szerkesztőségi munka, dokumentumfotó, alkotói fotográfia és új média specializációkkal működik. A képzés 300 m2-es stúdióval, analóg és digitális laborokkal és egyetemi polgárok számára kölcsönözhető felszereléssel ellátott. Bővebben itt.

Film&Hang: Az alapképzés „Film&Hang” szak a mesterképzésen már külön „Film” és külön „Hang” szakokként él tovább. Ahogy az elnevezés is mutatja, az oktatás komoly erőssége a filmhanggal kapcsolatos ismeretek átadása.  Aki ilyen irányban bővítené tudását, annak egyértelműen Dortmundban a helye tehát. A filmkészítési gyakorlatok kivitelezésére a campuson 160 m2 alapterületű, 8 m magas stúdió, green screen, analóg(!) és digitális kamerák, vágószoba, különböző szoftverek (pl.  DaVinci Resolve), vetítő és persze egy  remekül felszerelt hangstúdió áll rendelkezésre.

forrás: forrás: http://www.fh-dortmund.de/de/fb/2/index.php

Grafika: A grafika területét Dortmundban alapvetően a kommunikáció felől közelítik meg. BA szinten Kommunikációdesign a szak neve, amely a grafikai tárgyakat is felöleli. A specializációk között megtalálható a tipográfia, a könyvtervezés, a vállalati arculat és kommunikáció, az interakció-design, az illusztráció és a social design.  A hallgatók gyakran kooperálnak más szakok diákjaival, valamint ők készítik a design kar nyomtatott kiadványait is, melyekből egy speciális műhely gondozásában rendszeresen kiállításokat szerveznek.

Tárgy+Tér: A képzés alapszakon a tárgykultúra és környezettervezés több területét lefedi, amihez a számos szép ipari műemlékkel rendelkező település inspiráló közeget teremt.  Különösen hangsúlyos itt a faanyagokkal folyó munka, de fémműhely, kerámia- és szobrászműhely, tervezői munkaállomások, színpadi és filmdíszlet készítésére alkalmas műtermek is rendelkezésre állnak. A kurzusok keretében gyakran éles projekteket valósítanak meg a diákok, illetve külső szakmai partnerekkel dolgoznak együtt. A projektekről és a hallgatói munkákról a Weissraum nevű intézeti honlap tudósít részletesebben, amely kiállító-felület és magazin is egyben.

Szcenográfia: A szcenográfia iránt érdeklődők a mesterképzésen mélyíthetik el ismereteiket. Az intézetben a szcenográfia lehetőségeit a lehető legtágabban értelmezik, minden kreatív és művészeti ággal együttműködnek, de elsősorban a színpadi, múzeumi és közterek vonatkozásait vizsgálják, egyaránt figyelembe véve a kulturális és kereskedelmi szempontokat. Ebben a programban különösen fontosak az interkulturális kapcsolatok és a nemzetközi együttműködések. Tumblr oldalukon számos példa illusztrálja az oktatás profilját.

forrás: forrás: http://www.fh-dortmund.de/de/fb/2/index.php

És ha a fenti bemutatás nem lenne elég meggyőző, a művészeti képzések mellett megtalálható a városban a Borussia Dortmund legendás otthona, a 81 000 fő befogadására képes Signal Iduna Park Stadion (mely egyébként elég közel esik a campusokhoz), a frissen megnyílt focitörténeti múzeum és számtalan helyi sörfajta.

Az Erasmus ösztöndíjról és a jelentkezés módjáról részletesebben: itt.

Barkóczi Janka

 

képek forrása: forrás: http://www.fh-dortmund.de/de/fb/2/index.php

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.