#DDW2016: Eindhoven, a holland design fővárosa

Hollandiai utazásunk során ellátogattunk az egyik legmeghatározóbb nemzetközi eseményre, az évente megrendezett Holland Design Hétre. A fesztivál ideje alatt több helyszínt is szemügyre vettünk, így első kézből értesülhettek a legaktuálisabb trendekről, képviselőkről és eseményekről.

fotó: Motesiczky Virág

fotó: Motesiczky Virág

Eindhovent bátran nevezhetjük a holland design fővárosának, hiszen világhírű művészeti, kulturális és design háttérrel rendelkezik. A fesztivál elindítása óta a város átalakult Hollandia és a világ design központjává, így minden év októberében hatalmas tömegeket vonz az esemény. Az idei rendezvény a jubileumát ünnepelte, hiszen 15. alkalommal került megrendezésre. Eindhoven a szokásosnál is lüktetőbb tempót diktált, a város ünnepi köntösbe öltözött, és szó szerint minden a designról szólt. Hatalmas molinók, plakátok és arculati elemek gondoskodtak arról, hogy az ember egy pillanatra se felejtse el, hogy pontosan milyen eseményen jár.

A rendezvény tematikája mindig a jövő formatervezésére és annak előremutató fejlődésére fókuszál. Az idei Design Hét a ,,The making of” hívómondatára épült, ami a gyártási folyamatokra és azok kivitelezőire hívta fel a figyelmet. Így a jól ismert formatervezők munkái mellett, az új tehetségek is lehetőséget kaptak a bemutatkozásra.

fotó: Motesiczky Virág

Az Eindhoveni Design Akadémia ehhez szorosan hozzájárul, hiszen minden év októberében a Graduation Show keretében az újonnan végzett alap- és mesterképzéses hallgatók diplomamunkái kerülnek kiállításra. Az egykori Philips gyár épületében található intézmény idén is a fesztivál központjában állt, hiszen 117 frissen végzett hallgató munkáját vehette szemügyre a közönség. A tárlat egészen elképesztő látványt nyújtott, és az érdeklődő tömegtől alig lehetett elférni. Három emeleten találkozhattunk a kiforrott munkákkal, amelyekről bátran állítható, hogy globális összehasonlításban is megállják a helyüket. A végzős projektek megtekintése mellett magukkal a tervezőkkel is elbeszélgethettünk, így közelebbről is megismerhettük azt a személyt, aki az elkészített produktum mögött áll.

Az esemény idei évi nagyköveteinek Maarten Baast és Bas van Abelt választották, mivel ők a kortárs holland design kulcsfigurái. Maarten Baas ,,Makes Time” nevet viselő kiállítása hatalmas népszerűségnek örvendett. A VDMA hangárszerű épületében a designer ikonikus bútorai mellett több installáció is szerepet kapott. Maarten Baas idén új szemlélet elsajátítására ösztönözte a látogatókat, az időt és annak múlását próbálta érzékeltetni egy sötét, fakó fényekkel megvilágított kiállítótérben. Az ő művei mellett számos neves tervező (Jurgen Bey, Kiki van Eijk) és fiatal tehetség (Niels Hoebers, Aart van Asseldonk) munkája is helyet kapott itt, melyek működőképesen reflektáltak egymásra.

fotó: Motesiczky Virág

fotó: Motesiczky Virág

Az eindhoveni Design Hét alatt a Van Abbemuseum és a Designhuis intézménye is fontos kiállításokkal várta az érdeklődőket. A Van Abbemuseum tulajdonában van Európa egyik legnívósabb modern és kortárs művészeti gyűjtemény, a Designhuis pedig olyan intézmény, amely az aktuális designszféra gyűjtőtereként működik.

Az Eindhoveni Design Akadémia és a Van Abbemuseum intézménye között 2013 óta szoros együttműködés áll fenn. A kollaboráció annak köszönhető, hogy az oktatási helyszín és a múzeum kölcsönösen felismerte, hogy a designnak egy kortárs művészeti központban is helye van. A negyedik éve megrendezésre kerülő kiállítás az Eindhoveni Design Akadémia tanárainak, öregdiákjainak, tervezőinek és művészeinek az iskolához való kapcsolatát mutatja be. A múzeum, valamint az oktatási intézmény kurátorai idén is kimagasló munkát végeztek, hiszen a kiállítás white cube tereiben szó szerint színorgiával találkozhatott az ember. A Broken White címet viselő kiállítás a színek elméletéből indult ki és az ezzel kapcsolatos technológiai változásokra hívta fel a figyelmet.

fotó: Motesiczky Virág

A Holland Design Hét eseményéhez szorosan kapcsolódik egy másik rendezvény is, mivel 2003 óta a Holland Design Díj is ekkor kerül kiosztásra. Az idei év díjazottjai között szerepelt Christien Meindertsma FLAX nevet viselő székével. A Legtehetségesebb Fiatal díját Tom van Soest kapta, a Legjobb Kliens díját pedig a Brabantia vállalata nyerte el. A legtöbb közönségszavazatot az MVRDV építészeti cég zsebelte be az Amszterdamban található Crystal Houses épületével. A Holland Design Díj mellett immáron második éve a Holland Design Hét legjobbjának járó díjat is kiosztották, amit Maarten Baas és Bas van Abel adott át Tamara Orjola ,,Forest Wool” projektjéért. A díjazott munkát a Graduation Show keretein belül állították ki.

Motesiczky Borbála, Barkóczi Janka

 

fotó: Motesiczky Virág

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.